Ιαπωνία: Μικρότερη η αύξηση του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2005 09:55

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ αύξηση τον Απρίλιο, εμφάνισε το πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, αύξησαν τον λογαριασμό της χώρας για καύσιμα και περιόρισαν τη ζήτηση για τα εξαγωγικά της προϊόντα.

Το πλεόνασμα διευρύνθηκε στο 1,39 τρισ. γιέν (13 δισ. δολ.) από 1,37 τρισ. γιέν τον Μάρτιο - εποχιακώς προσαρμοσμένο - σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 16 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι το πλεόνασμα θα διευρύνετο κατά 5,2%, φθάνοντας στο 1,63 τρισ. γιέν.

Η Ιαπωνία, η οποία, αναδύθηκε από την τέταρτη ύφεση που γνώρισε από το 1991, το τέταρτο τρίμηνο του 2004, θα πρέπει να βασιστεί στην αύξηση της εσωτερικής ζήτηση για να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της, καθώς οι εξαγωγές υποχωρούν, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή, Ryo Hino. Oι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, καθιστούν φτωχότερους τους καταναλωτές και εταιρείες ανά τον κόσμο, για να ξοδέψουν σε ιαπωνικά αυτοκίνητα, ψηφιακές κάμερες και συσκευές DVD.

Το γιέν σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση, μετά τη σημερινή έκθεση για το πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών. Το νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 107,18 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 12:53' μ.μ., στο Τόκυο, από 107,28, που ήταν αργά χθες, στη Ν. Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα