ΣΤΗΝ άμεση περικοπή δαπανών, πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Silvio Berlusconi, προκειμένου να αποφύγει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, μετά την επίπληξη που δέχθηκε, για το ότι υπερέβη, το όριο του ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ιταλίας, Romano Prodi.
«Αμεσα μέτρα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση του Silvio Berlusconi, ώστε να μην υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Romano Prodi.
«Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα είναι το επόμενο στάδιο, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, για τη βελτίωση της κατάστασης και ελπίζω ότι ο υπουργός Οικονομικών, Siniscalco, λαμβάνει μια απόφαση», είπε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Prodi, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη Ρώμη, συμπληρώνοντας: «Θα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν επιπλέον περικοπές δαπανών. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στις 7 Ιουνίου, να πουν στην Ιταλία να μειώσει τις δαπάνες της ή να αυξήσει του φόρους, προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα, που απειλεί να ξεπεράσει το όριο του 3% του ΑΕΠ, που έχει θέσει για τρίτο έτος, το 2005, η Ε.Ε.
Οι ανησυχίες για το έλλειμμα, ανάγκασαν τον περασμένο Ιούλιο την Standard & Poor's να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον δείκτη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, στο ΑΑ- μακροπρόθεσμα, κατατάσσοντας τη χώρα στην ίδια θέση με την Σλοβενία. Αντιθέτως, η Μoody's Investors Service και η Fitch Ratings, διατήρησαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, αμετάβλητη.
Η συρρίκνωση της οικονομίας της Ιταλίας, έβλαψε τη δημοτικότητα του Berlusconi. Ο Prodi, θα μπορούσε να τον κερδίσει με το 61% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της SWG Srl, στις 22 Απριλίου. Η δημοσκόπηση, η οποία δεν είχε περιθώριο λάθους, έγινε σε 18.000 ανθρώπους από τις 7 έως τις 11 Απριλίου.
Στο περίπου 106% του ΑΕΠ πέρυσι, το έλλειμμα της Ιταλίας είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την Ελλάδα και υπερέβη μόνο η Γερμανία σε ονομαστική βάση. Εάν η Ιταλία συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμά της, με τους ρυθμούς από το 2001 έως το 2004, θα χρειαστεί περισσότερα από 30 χρόνια, για να φθάσει το όριο του 60% του ΑΕΠ, που έχει τεθεί μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωζώνης, από την Commission.
O Berlusconi προσπαθεί να βγάλει την οικονομία της χώρας από τη δεύτερη ύφεση, μέσα σε πολλά χρόνια, και παράλληλα αντιμετωπίζει τον Prodi στις εκλογές του 2006, καθιστώντας για αυτόν πιο δύσκολο να λάβει αντιλαϊκά μέτρα, όπως μείωση των δαπανών. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Domenico Siniscalco, είπε στις 7 Ιουνίου, ότι η Ιταλία δεν θα εφαρμόσει επείγουσες μειώσεις των δαπανών της φέτος.
Η οικονομία της Ιταλίας, της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρώπης, συρρικνώθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο. Η ύφεση, θα βλάψει τα έσοδα της κυβέρνησης και θα αυξήσει το έλλειμμα στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με τον υπουργό στις 17 Μαΐου. Η Commission, προβλέπει ότι το ιταλικό έλλειμμα θα είναι 3,6% του ΑΕΠ το 2005 και 4,6% το 2006.
Ο Prodi, προβλέπει, ότι η οικονομία του 1,7 τρισ. δολ., θα μείνει στάσιμη φέτος. Ο ΟΟΣΑ, είπε στις 24 Μαΐου, ότι η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,3%, επισημαίνοντας, ότι η χώρα, θα είναι η μόνη μεταξύ των 30 μελών της Ε.Ε., που δεν θα αναπτυχθεί. Μία ημέρα αργότερα, η S&P, επιβεβαίωσε αυτήν την πρόβλεψη.