Από την έντυπη έκδοση
Της Άννας Δόγα
[email protected]
Ζητείται νέο οικονομικό και επιχειρηματικό μοντέλο μέσω της συνεργασίας κυβέρνησης, τραπεζών και επιχειρήσεων και με επίκεντρο τη διαχείριση των 105 δισ. ευρώ κόκκινων ανοιγμάτων, επισημαίνουν οι τραπεζίτες. Εάν δεν υπάρξει προετοιμασία «εσωτερικά», τότε η κατεύθυνση θα μας επιβληθεί και οι επικείμενες αλλαγές σε πρόσωπα αλλά και σε πρακτικές, τις οποίες δρομολογούν οι θεσμοί το τελευταίο διάστημα, δείχνουν προς μια διαφορετική αντίληψη, με σαφώς πιο επιθετική διάθεση όσον αφορά τη διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Η αντικατάσταση διοίκησης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι κομβικό σημείο, αφού έχει ως αφετηρία μια διαφορετική θεώρηση των θεσμών και του SSM για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που ισχύει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κρίση των σχέσεων της Ιταλίας με την Ε.Ε. έχει ως βάση την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα της γείτονος, ενώ είναι ενδεικτική η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απαιτήσει από την ιταλική Μonte Paschi να μειώσει σε μια διετία κατά 30% τα NPLs της, πρωτοβουλία που άσκησε πίεση στο ιταλικό χρηματιστήριο αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως επίσης και στο Χ.Α., το οποίο έχασε 3,90% στον τραπεζικό δείκτη.
Στο πλαίσιο της ενιαίας τραπεζικής αγοράς, θεσμικοί και εποπτικά όργανα δείχνουν τα δόντια τους στους πιο «άτακτους» της Ε.Ε., με τον Ματέο Ρέντσι να μην παραδίδεται πάντως αμαχητί και να επιδιώκει μονομερή διάσωση των προβληματικών τραπεζών του.
Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη δήλωσε χθες στο CNBC ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να παίρνουν πολύ δραστικά μέτρα και έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα NPLs, κάτι που οι θεσμοί δεν συμμερίζονται και ζητούν κινήσεις δραστικές, ακόμη και με «αίμα».
Η διαχείριση των 105 δισ. ευρώ NPLs επί συνόλου 200 δισ. ευρώ δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη και την οικονομία και αυτό που επισημαίνουν οι Έλληνες τραπεζίτες είναι να υπάρξει σχεδιασμός και κατεύθυνση από την ίδια τη χώρα και όχι «υπαγόρευση» κινήσεων από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το αποτέλεσμα της ίδιας της κρίσης και της μείωσης της συνολικής ζήτησης, η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε στην ομαλότητα και να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, σημειώνει η κα Κατσέλη και παραδέχεται ότι σημασία έχει η ενεργός διαχείριση. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, ο κλάδος έχει επενδύσει σε ειδικές μονάδες για τα δάνεια της λιανικής και τα στεγαστικά δάνεια, ενώ πρέπει να γίνουν περισσότερα σε επίπεδο επιχειρηματικών δανείων, όπου χρειάζεται και η βοήθεια τρίτων μερών.
Η έλλειψη βασικών σημείων του νομοθετικού πλαισίου, όπως η βελτίωση του νόμου Δένδια, που είναι κρίσιμη για περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων όπως ο Μαρινόπουλος, αποτελεί κριτική που διατυπώνουν τράπεζες και θεσμοί έναντι της κυβέρνησης που προχωρά πολύ αργά τα αναγκαία νομοθετικά βήματα.
Με ορίζοντα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προσαρμογές σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και βασικών επιτροπών καθώς και σε επίπεδο δομών της διοίκησης, ενώ στην κατεύθυνση του αγγλοσαξονικού μοντέλου θα είναι συνεχής η αξιολόγηση του μάνατζμεντ έναντι συγκεκριμένων στόχων. Ειδικά για τα NPLs, οι στόχοι κάθε τράπεζας θα οριστικοποιηθούν επίσης εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το μνημόνιο.
Άμεσα αναμένεται η υποβολή παραίτησης από τα μέλη του ΤΧΣ, στα οποία δόθηκε το σχετικό σήμα από την Επιτροπή Αξιολόγησης που πραγματοποιεί επαφές με ξένα στελέχη για την πλήρωση των θέσεων, με το όνομα του Πολωνού Marek Belka, καθηγητή πανεπιστημίου, πρώην στελέχους τoυ ΔΝΤ και με πολιτική θητεία στη χώρα του να συζητείται για τη διοίκηση του Ταμείου.
H κυβέρνηση εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή της για τη μέχρι τώρα παρουσία της διοίκησης του ΤΧΣ, καθώς εκτός των άλλων έφεραν σε πέρας το δύσκολο έργο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ο διοικητής της σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α., η Τράπεζα Πειραιώς έχασε 2,61% και έκλεισε στο 0,149 ευρώ, η Alpha Bank 5,81% και τελική τιμή το 1,46 ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,19 ευρώ. Πτώση 5,09% είχε η Eurobank και έκλεισε στο 0,503 ευρώ.