Ευκλ. Τσακαλώτος: Συνεχής η διαδικασία χαλάρωσης των capital controls

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 00:05
UPD:12:23
SOOC/Alexandros Michailidis

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ, ο κ. Τσακαλώτος στάθηκε στην ανάγκη να «πιστέψει ο κόσμος ότι έγινε η μια καλή ανακεφαλαιοποίηση, ότι είναι σταθερές οι τράπεζες, ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα».

Η διαδικασία χαλάρωση των capital controls είναι συνεχής, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι σταδιακά θα λαμβάνονται μέτρα «φιλελευθεροποίησης».

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ, ο κ. Τσακαλώτος στάθηκε στην ανάγκη να «πιστέψει ο κόσμος ότι έγινε η μια καλή ανακεφαλαιοποίηση, ότι είναι σταθερές οι τράπεζες, ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα –με το πλαίσιο υποστήριξης της κυβέρνησης- για τα κόκκινα δάνεια». «Αν αρχίσει να επιστρέφει ο κόσμος τα χρήματά του στις τράπεζες, τότε θα αρθούν τα capital controls», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί ρύθμιση χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για όσους φέρνουν «νέο χρήμα» στην Ελλάδα προς επένδυση, ενώ επεσήμανε ότι ανάλογες ρυθμίσεις θα κατατεθούν και πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά, εκτίμησε ότι η πλήρης άρση των capital controls θα πραγματοποιηθεί μετά από τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα. 

Παράλληλα, εξαπέλυσε «βέλη» κατά μερίδας του Τύπου, καταλογίζοντας σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι βρίσκονται «σε απόλυτη συμφωνία και συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης, δημιουργώντας ένα κλίμα πως "ό,τι κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι αποτυχία". Οι προσδοκίες που δημιουργούνται παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο», συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ.

«Το νέο δάνειο από τον ESM είναι σχεδόν αναδιάρθρωση του χρέους»

Αναφερόμενος στο νέο δάνειο από τον ESM, ανέφερε ότι ένα μέρος του πηγαίνει στα ληξιπρόθεσμα. Είπε επιπλέον ότι ένα άλλο κόμματι αφορά την αποπληρωμή του προηγούμενου χρέους, με καλύτερους όρους. «Με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, είναι σχεδόν αναδιάρθρωση του χρέους», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι ένα τρίτο μέρος του νέου δανείου πήγε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρατηρώντας ότι τελικά χρειάστηκαν πολύ λιγότερα χρήματα από τις αρχικές εκτιμήσεις. «Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς να αντιμετωπίσει το θέμα των κόκκινων δανείων, πετώντας μας το μπαλάκι», είπε επίσης.

Ερωτηθείς γιατί ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για κόστος 100 δισ. από τη διαπραγμάτευση της περασμένης χρονιάς, δήλωσε σίγουρος ότι, αν βρίσκονταν σε ένα τραπέζι, σε ένα σεμινάριο Πανεπιστημίου, αποκλείεται να είχε ειπωθεί η συγκεκριμένη φράση.

«Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιό εύκολη από την προηγούμενη»

«Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις.

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι μετά από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου άνοιξε το θέμα του χρέους, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με τέσσερις θεσμούς, που δεν έχουν πάντα μεταξύ τους ταυτόσημες θέσεις.

«Ο ESM θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης - Καταλαβαίνω τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων»

Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αν αυτό θα επιστρέψει ως χρηματοδότης του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το Ταμείο είναι σκληρό στα μέτρα που απαιτεί, αλλά και «σύμμαχος» της Ελλάδας στο χρέος. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό και θα προτιμούσε μια ευρωπαϊκή λύση, και ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης. Ωστόσο, ανέφερε ότι κατανοεί και τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων, σχετικά με την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ.

Μιλώντας για τα έσοδα, είπε ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι είναι πάνω από τους αρχικούς στόχους και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 0,5% για το 2016. Επιπλέον, δήλωσε βέβαιος ότι ο δημοσιονομικός «κόφτης» δεν θα ενεργοποιηθεί.

Τρία νομοσχέδια έως τις 5 Αυγούστου

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι έως τις 5 Αυγούστου θα εισαχθούν στη Βουλή τρία νομοσχέδια:

  • για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού,
  • για τις ηλεκτρονικές πληρωμές
  • για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Όπως εξήγησε, στόχος των νομοθετικών παρεμβάσεων είναι να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να γίνει εφικτή η μείωση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων. Τόνισε επίσης ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους υψηλούς φόρους, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τις οποίες κατηγόρησε ότι δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή.

«Η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχασε το σχεδόν 25% του πλούτου της»

Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχασε το σχεδόν 25% του πλούτου της. «Εάν υποστηρίζεις ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα φτάσουν τώρα στα επίπεδα προ της κρίσης είναι εκτός πραγματικότητας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων στην οικονομία», πρόσθεσε.

Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «εμείς δεν το επιλέξαμε. Ήταν πρόταση του (υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε. Ήταν επιβολή από τη γερμανική πλευρά». Ωστόσο, είπε ότι για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτό, θα υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό για την αναδιάρθρωσή τους στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ θα μπορούν να διατηρήσουν τον κοινωνικό ρόλο τους. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα