Λεκτική αλλαγή κλίματος

Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα οι δείκτες
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2005 00:01
UPD:06:30

Η WALL STREET χαιρέτησε την αισιόδοξη προοπτική του Γκρίνσπαν για την οικονομική ανάπτυξη και την επανάληψη της ρητορικής του για διατήρηση των σταδιακών ρυθμών αύξησης των επιτοκίων, αντιστρέφοντας απώλειες των αρχικών συναλλαγών.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν μεταξύ… φθοράς και αφθαρσίας τις πρώτες ώρες της ομιλίας του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, πριν σταθεροποιηθούν αργότερα σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα. δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 26,16 μονάδες, ποσοστό 0,25%, φθάνοντας στις 10.503,02 μονάδες. Με άνοδο 16,73 μονάδων, ποσοστό 0,81%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.076,91 μονάδες.

Οι μετοχές ευνοήθηκαν από τις πρώτες απογευματινές ώρες της συνεδρίασης μετά τη νευρικότητα που επικράτησε στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές ανακουφίσθηκαν από τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του Γκρίνσπαν ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή και ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού με σταδιακό ρυθμό.

Ο Γκρίνσπαν τόνισε ότι οι ενδείξεις της οικονομικής εξασθένησης στην αρχή της άνοιξης δεν αποδείχθηκαν ως οιωνός για μια ευρύτερη επιβράδυνση και ότι οι καταναλωτικές δαπάνες είναι αυξημένες πάλι.

Επίσης ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας επεσήμανε ότι δεν διαβλέπει οποιοδήποτε ρίσκο από τη «φούσκα» στην αγορά ακινήτων και ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο.

Οι δηλώσεις συνοδεύθηκαν από την επανάληψη της ρητορικής των σταδιακών αυξήσεων που από τη μια πλευρά άμβλυναν τις ανησυχίες των επενδυτών από τα πρόσφατα αντιφατικά οικονομικά μεγέθη.

Αλλά από την άλλη πλευρά οι δηλώσεις του Γκρίνσπαν άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για περισσότερες αυξήσεις και μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε στη χαμηλή δραστηριότητα παρότι ευνοήθηκαν μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου.

Ο δείκτης S&P 500 έχει κερδίσει 5,3% από τα κατώτερα του 2005 που άγγιξε στις 20 Απριλίου όταν κυβερνητικές αναφορές έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού, πυροδοτώντας προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα σταματήσεις τις αυξήσεις.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκτησαν αρχικές απώλειες μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις του Γκρίνσπαν για την οικονομία οι οποίες συνιστούν διατήρηση των σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων.

Πρόσφατες αντιφατικές ενδείξεις από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είχαν αφήσει ερωτηματικά στους επενδυτές εάν ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων φθάνει στο τέλος του.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε κατά 0,05% στις 1.124,1 μονάδες κερδίζοντας από την αρχή του έτους 8%. Ο Nikkei έκλεισε στα κατώτερα των δύο εβδομάδων με πτώση 1,07% στις 11.160,88 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα