PetroChina: Εξαγοράζει περιουσιακά στοιχεία της μητρικής της στο εξωτερικό

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2005 08:16

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, να καταβάλλει 20,7 δισ. γιουάν (2,5 δισ. δολ. ΗΠΑ), για την απόκτηση μεριδίου, στις εγκαταστάσεις της μητρικής της εταιρείας, σε εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας, του Καζακστάν και της Βενεζουέλας, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της, καθώς η παραγωγή στην Κίνα μειώνεται, έκλεισε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της χώρας, PetroChina Co.

Η εταιρεία, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία της Ασίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, θα καταβάλλει στη μητρική της εταιρεία, China National Petroleum Corp., μετρητά για μερίδιο 50% στο venture, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις της, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της PetroChina, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Από το venture, εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις στο Σουδάν, που τελούν υπό την έγκριση των ΗΠΑ.

Η Κίνα, ενθαρρύνει τις εταιρείες της, να διασφαλίσουν τις προμήθειες πετρελαίου στο εξωτερικό, μετά τον υπερδιπλασιασμό της ζήτησης μέσα σε μία δεκαετία, γεγονός που την ανάγκασε να βασιστεί στις εισαγωγές για το περίπου 40% της κατανάλωσής της. Η PetroChina, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, μαζί με τη μητρική της εταιρεία θα αποτελέσουν την πλατφόρμα για πιο επιθετικές εξαγορές στο εξωτερικό.

«Για την PetroChina, οποιαδήποτε αύξηση είναι θετική τώρα», ανέφερε ο Rachel Tsang, αναλυτής της Daiwa Securities SMBC Co., στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Εάν εξαιρέσεις τα περιουσιακά στοιχεία στο Σουδάν, η ανάπτυξη είναι περιορισμένη».

Τα περιουσιακά στοιχεία στο Σουδάν, αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ των συνδυασμένων ξένων περιουσιακών στοιχείων της China National Petroleum, σύμφωνα με την εκτίμηση της Deutsche Bank AG, σε έκθεσή της στις 16 Μαρτίου.

Η Κίνα, είναι η δεύτερη σε μέγεθος αγορά πετρελαίου στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ. Η παραγωγή στο Daqing, το μεγαλύτερο και αρχαιότερο διϋλιστήριο της χώρας, έχει σταματήσει, προκειμένου να παραταθεί η διάρκειά του. Πέρυσι, η παραγωγή του μειώθηκε στα 46,4 εκατ. μετρικούς τόνους από 48,4 εκατ. τόνους το 2003. Το Daging, που άρχισε να λειτουργεί το 1959, αποτελεί το 1/3 της παραγωγής πετρελαίου της Κίνας και το ήμισυ της συνολικής παραγωγής της PetroChina.

Οι μετοχές της PetroChina έχουν σημειώσει σχεδόν τριπλάσια άνοδο μέσα σε τρία χρόνια, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 58,28 δολ. το βαρέλι στις 4 Απριλίου, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να ανέρχεται σε 122 δισ. δολ. έναντι 128 δισ. δολ. της χρηματιστηριακής αξίας της Toyota Motor Corp., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Οι μετοχές της PetroChina, οι οποίες έκλεισαν στα 5,30 δολ. Χονγκ Κονγκ στις 8 Ιουνίου, θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται και πάλι σήμερα.

Η εξαγορά, θα αυξήσει τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και αερίου της PetroChina κατά 4,3% και την παραγωγή κατά 5,4%, με βάση τα στοιχεία του 2004. Τα διεθνή της αποθέματα θα αυξηθούν δέκα φορές στα 866 εκατ. βαρέλια και η παραγωγή της στο εξωτερικό θα αυξηθεί πάνω από 12 φορές, στα 149.200 βαρέλια ημερησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα