Κίνα: Διπλασιάστηκε το εμπορικό πλεόνασμα στα 8,99 δισ. δολ.

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2005 13:06

ΔΙΠΛΑΣΙΟ σχεδόν εμπορικό πλεόνασμα, που οδήγησε τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, να κάνουν έκκληση για ισχυρότερο γιουάν και για την επιβολή ορίων στις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών της χώρας, εμφάνισε η Κίνα, καθώς οι εξαγωγές της, αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό απ'ό,τι οι εισαγωγές για έβδομο, συνεχόμενο, μήνα.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό 30%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 58,4 δισ. δολ. τον Μάϊο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό 15%, φθάνοντας τα 49,4 δισ. δολ., σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinhua, επικαλούμενο τα στοιχεία των τελωνείων της χώρας. Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 8,99 δισ. δολ. από 4,59 δισ. δολ., που ήταν τον Απρίλιο.

«Η εξέλιξη αυτή, θα κρατήσει του γιουάν στα πρώτα θέματα», ανέφερε ο Τim Condon, οικονομικός αναλυτής της ING Bank στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Η χαμηλότερη ανάπτυξη των εισαγωγών, δείχνει μία υποχώρηση στη ζήτηση για επενδύσεις και φαίνεται ότι αυτές έχουν αντικατασταθεί από την εσωτερική παραγωγή».

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, πιέζουν την Κίνα, να αφήσει ελεύθερο το νόμισμά της, το οποίο βρίσκεται στο 8,6 προς το δολάριο, προκειμένου να βοηθήσουν τις βιομηχανίες τους να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Zhou Xiaochuan, είχε πει στις 7 Ιουνίου ότι το περιβάλλον για την απελευθέρωση του γιουάν δεν ήταν ιδανικό, προσθέτοντας, ότι, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ωθήσει την κατανάλωση, να αυξήσει τις εισαγωγές και να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα στο μηδέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα