Κίνα: 1,8% η αύξηση του πληθωρισμού τον Μάϊο

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2005 08:52

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα 19 μηνών, διατηρήθηκε τον Μάϊο ο πληθωρισμός στην Κίνα, αυξάνοντας τις προσδοκίες, ότι, η Κεντρική Τράπεζα θα αποφύγει να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, με στόχο την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αναρριχήθηκε κατά 1,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Web site της, στο Πεκίνο. Ο πληθωρισμός τον Μάϊο, διαμορφώθηκε εντός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών και ήταν ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2003. Οι τιμές των δημητριακών, των ενδυμάτων και των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, κινήθηκαν πτωτικά.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε, από τη στιγμή που αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών, στο 5,3% τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, δίνοντας την ευκαιρία σε εκείνους, που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική να τονώσουν την ανάπτυξη σε μια περίοδο περιορισμού των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και στην βιομηχανία. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Zhou Xiaochuan, είπε στις 7 Ιουνίου, ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν «προς το παρόν» και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την τόνωση των καταναλωτικών δαπανών, στη μεγαλύτερη αγορά κινητών τηλεφώνων και μοτοσικλετών, στον κόσμο.

Οι τιμές καταναλωτή τον Μάϊο υποχώρησαν 0,2% έναντι του Απριλίου, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, μετά την υποχώρησή του 0,3% τον Απρίλιο.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα