HeidelbergCement: Τον έλεγχό της θέλει να αποκτήσει o Adolf Merckle

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2005 10:14

Ο ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ επενδυτής Adolf Merckle, το οποίου η εταιρεία Spohn Cement GmbH, πραγματοποίησε προσφορά 6,52 δισ. ευρώ (7,9 δισ. δολ.) για την απόκτηση της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας της Γερμανίας, HeidelbergCement AG, προσπαθεί να αποκτήσει την εταιρεία φτηνά.

Τον έλεγχο της HeidelbergCement, επιδικώκει να αποκτήσει ο δισεκατομμυριούχος, Adolf Merckle.

Στις 10 Ιουνίου, η Spohn, προσέφερε 60 ευρώ για κάθε μία μετοχή της εταιρείας, που εδρεύει στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Η προσφορά, είναι κατά 19% υψηλότερη της τιμής κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας την ίδια ημέρα, και χαμηλότερη από τις αρχικές προσφορές παρόμοιων εμπορικών συναλλαγών που έγιναν στον κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

«Δεν φαίνεται ιδιαίτερα γενναιόδωρη η προσφορά», ανέφερε ο Michael Betts, αναλυτής της JPMorgan Chase & Co., στο Λονδίνο, ο οποίος κατατάσσει τη μετοχή της HeidelbergCement, στο «underweight», συμπληρώνοντας: «Όταν θέλεις να αποκτήσεις τον έλεγχο μιας εταιρείας δεν χρειάζεται να πληρώσεις πολλά περισσότερα από την αρχική τιμή».

Ο Merckle ο οποίος βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της HeidelbergCement, μαζί με τον γιό του, Ludwig, ήδη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής με μερίδιο 12,8%. Τόσο ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Bernd Scheifele, όσο και ο οικονομικός της διευθυντής, Lorenz Naeger, εργαζόντουσαν στο παρελθόν για την εταιρεία που ήλεγχε πλήρως ο Merckle. Τα δύο στελέχη, πήγαν στην εταιρεία, καθώς η HeidelbergCement, εμφάνισε τις πρώτες ετήσιες ζημίες της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πέρυσι.

Ο Merckle, ο οποίος το 2003, ήταν στην 101η θέση της λίστας των πλουσιοτέρων ανθρώπων στον κόσμο, του περιοδικού Forbes, είχε καθαρή περιουσία 3,3 δισ. δολ. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Manager, η γυναίκα του, Ruth, είναι μέλος της οικογενείας Schleicher, η οποία ελέγχει την Schwenk Beteiligungen, τον μεγαλύτερο μέτοχο της HeidelbergCement, με μερίδιο 22,4%.

Η αρχική προσφορά του 19% της Spohn είναι χαμηλότερη της αντίστοιχης 43% που προσέφερε η Cemex του Μεξικό, όταν η τρίτη σε μέγεθος τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο, εξαγόρασε την βρετανική RMC Group Plc. Οι επενδυτές της Aggregate Industries Plc, απέκτησαν το 40% της ελβετικής Holcim Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος του κλάδου στον κόσμο, που εξαγόρασε την εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα