Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές της Sony Corp. και της Hyundai Motor Corp., μετά το ράλι του δολαρίου έναντι των νομισμάτων της περιφέρειας, γεγονός, που αύξησε την αξία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

«Ισχυρότερο δολάριο, ενδέχεται να οδηγήσει τις καθαρά εξαγωγικές εταιρείες, στην προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης των κερδών τους», ανέφερε ο Yoshihisa Okamoto, ο οποίος διαχειρίζεται 2 δισ. δολ. σε μετοχές με την Fuji Investment Management Co., στο Τόκυο. Ο Okamoto, συμπλήρωσε, ότι ψάχνει να αγοράσει μετοχές εξαγωγικών εταιρειών.

Οι μετοχές των εταιρειών, που σχετίζονται με τον κλάδο της ενεργείας, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton και της Inpex Corp., κινήθηκαν ανοδικά μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας και που τιμώνται σε δολάρια, σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 98,26 μονάδες στις 11:27' π.μ. στο Τόκυο. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, κέρδιζε 0,4%, φθάνοντας στις 11.358,90 μονάδες.

Ανοδικά κινούντο οι δείκτες και στις λοιπές αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Κορέα και τη Σιγκαπούρη. Οι μετοχές των εταιρειών που κατασκευάζουν πλοία, όπως της Hyundai Heavy Industries Co., κινήθηκαν πτωτικά στη Ν. Κορέα, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της εισήγησης της Goldman, Sachs & Co., για τον κλάδο και για την Clarkson Plc, τη μεγαλύτερη εταιρεία αγοραπωλησίας πλοίων, λέγοντας, ότι η μείωση της ζήτησης για πλοία, οδήγησε στην πρώτη υποχώρηση των τιμών, σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών.

Το γιέν, υποχώρησε στα 109,69 έναντι του δολαρίου στη Ν. Υόρκη και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Οκτωβρίου. Το νόμισμα της Ν. Κορέας, ουόν, υποχώρησε 0,4%, φθάνοντας στα 1.016,4 έναντι του δολαρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών. Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι και των λοιπών νομισμάτων της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου της Ταϊβάν και του μπατ της Ταϊλάνδης.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της ενεργείας, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου κατά 3,9% στη Ν. Υόρκη, φθάνοντας στα 55,62 δολ. το βαρέλι, καθώς ανησυχία επικράτησε, ότι οι εταιρείες του κλάδου δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στην υψηλή παγκόσμια ζήτηση. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 55,54 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές. Οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, βρίσκονται 47% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα