Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 07:05
UPD:07:08

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής φυσικών προϊόντων, όπως της BHP Billiton και της JFE Holdings Inc., μετά την αναρρίχηση του χαλκού και του αργού πετρελαίου, αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ, η οποία αυξήθηκε.

«Οι μετοχές των εμπορευμάτων θα έχουν καλή επίδοση για το υπόλοιπο του έτους, ειδικότερα, εάν τα νέα για την οικονομική πορεία των ΗΠΑ είναι καλά», ανέφερε ο Hans Kunnen, ο οποίος διαχειρίζεται 15 δισ. δολ. σε μετοχές με την Colonial First State Investments στο Σύδνεϋ, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων της Αυστραλίας, συμπληρώνοντας: «Μία αύξηση της παραγωγής, τονώνει τη ζήτηση για πρώτες ύλες, οι οποίες θα επιστρέψουν για να τροφοδοτήσουν τα κέρδη των παραγωγών».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στις 99,24 μονάδες, στις 11:15' π.μ. στο Τόκυο, διευρύνοντας τα κέρδη των δύο ημερών, κατά 0,9%. Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου των υλικών, ως ομάδα, αποτέλεσαν το 25% των συνολικών κερδών του δείκτη.

Στην Αυστραία, ο S&P/ASX 200 Index, αναρριχήθηκε κατά 0,6%, σε επίπεδα ρεκόρ, τη στιγμή που στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, κέρδιζε 0,2%. Ολοι οι δείκτες στις λοιπές αγορές της Ασίας κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Μαλαισία.

Οι μετοχές της BHP, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο και η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Αυστραλίας, σημείωναν άνοδο 1,9%, φθάνοντας στα 17,79 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της JFE, της δεύτερης σε μέγεθος χαλυβουργίας της Ιαπωνίας, κέρδιζαν 2,6%, φθάνοντας στις 2.735 γιέν η μία.

Στη Ν. Κορέα, οι μετοχές της Posco, της πέμπτης σε μέγεθος χαλυβουργίας στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 1,4%, φθάνοντας στα 185.000 ουόν η μία. Οι μετοχές της Rinker Group Ltd. της μεγαλύτερης προμηθεύτριας τσιμεντένιων κυβόλιθων των ΗΠΑ, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 13,65 δολ. Αυστραλίας η μία, στην Αυστραλία.

Οι τιμές του χαλκού στη Ν. Υόρκη, σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε οκτώ συνεδριάσεις, μετά την έκθεση, η οποία έδειξε ότι η παραγωγή στην Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια του μετάλλου στον κόσμο, αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, τον περασμένο μήνα. Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, αναρριχήθηκε σε ποσοστό 1%, φθάνοντας τα 55,57 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζετο, ότι η ζήτηση στην Κίνα και τις ΗΠΑ, θα κινηθεί ανοδικά. Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 47% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, αυξήθηκε 0,4% τον Μάϊο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Federal Reserve, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν, ότι αυτή θα σημειώσει αύξηση 0,2%. O δείκτης της πολιτείας της Ν. Υόρκης για την παραγωγή, ανέκαμψε στο 11,7 τον Ιούνιο από μείον 11,1, τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500, σημείωσε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Μαρτίου, μετά την δημοσιοποίηση των εκθέσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα