Ιαπωνία: Μείωση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού

Μετά την υποχώρηση των εξαγωγών τον Απρίλιο
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 13:03

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τον Απρίλιο οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνίας, για πρώτο μήνα, σε σύνολο τριών μηνών, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου διεθνώς, περιόρισαν τις πωλήσεις των εξαγωγικών εταιρειών της χώρας, αναγκάζοντάς τις, να περιορίσουν τις επενδύσεις τους.

Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού, εκτός της ναυτιλίας και του κλάδου κοινής ωφελείας, υποχώρησαν – εποχιακώς προσαρμοσμένες – 1%, φθάνοντας στο 1,02 τρισ. γιέν (9,3 δισ. δολ.) έναντι του Μαρτίου και διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των 30 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και οι οποίοι εκτιμούσαν, ότι αυτές θα σημειώσουν αύξηση σε ποσοστό 2%.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας μειώθηκαν το περασμένο τρίμηνο, για πρώτη φορά, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, καθώς η άνοδος της τιμής των καυσίμων, άφησε τους καταναλωτές με λιγότερα χρήματα να δαπανήσουν, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των επενδύσεων στη βιομηχανία της Κίνας και το real estate. Η Tokyo Electron Ltd. η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chip για εξοπλισμό, στον κόσμο, είπε, ότι οι εταιρείες του κλάδου, προβλέπεται να δαπανήσουν 10% λιγότερα σε εξοπλισμό την τρέχουσα χρήση.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο οι ιαπωνικές εξαγωγές μειώθηκαν 0,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι φορτώσεις στην Κίνα τον Απρίλιο σημείωσαν αύξηση 4,2% έναντι του προηγούμενου έτους, υποχωρώντας, μετά από άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 13,4%, που σημείωσαν τον Ιανουάριο.

Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού, βελτιώνονται, ανέφερε ο Kiyoshi Ota, υπεύθυνος του τμήματος στατιστικών των επιχειρήσεων, του αρμόδιου υπουργείου της Ιαπωνίας. Ακόμη και εάν οι παραγγελίες μείνουν αμετάβλητες τον Μάϊο και τον Ιούνιο, το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ανοδικό το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2005, επεσήμανε, ο ίδιος, μιλώντας σήμερα στο Τόκυο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα