Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Ενώ συνεχίζονται -παρά την «υποχώρηση» των λιμενεργατών του ΟΛΠ- οι απεργιακές κινητοποιήσεις από τα υπόλοιπα σωματεία των δύο μεγάλων λιμανιών, περισσότερες από 40 επιχειρήσεις στη Βόρειο Ελλάδα ετοιμάζονται να ζητήσουν τη δικαστική συνδρομή προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία στον ΟΛΘ παράνομη και καταχρηστική.
Μέχρι το βράδυ συνεδρίαζαν στην Αθήνα από κοινού η ΟΜΥΛΕ (ομοσπονδία υπαλλήλων) και τα σωματεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση μετά την απόφαση των λιμενεργατών του ΟΛΠ να σταματήσουν την απεργία. Αποφασίστηκε τελικά νέα 48ωρη απεργία από την ΟΜΥΛΕ σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, ενώ απεργιακές κινητοποιήσεις τουλάχιστον για σήμερα αποφάσισαν οι λιμενεργάτες του ΟΛΘ. «Την Πέμπτη 23/6 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη (11 π.μ.) και πορεία στο υπ. Ναυτιλίας, όπου θα ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό και θα απαιτήσουμε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά μας». Επίσης, την Πέμπτη το δ.σ./ΟΜΥΛΕ θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα πάρει νέες αποφάσεις. Ζητούν ουσιαστικές εξασφαλίσεις για την ισχύ του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) ενώ θα στείλουν και επιστολή στον πρωθυπουργό.
Η νέα κινητοποίηση δημιουργεί προβλήματα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας καθώς, ναι μεν μπορεί οι λιμενεργάτες να εργάζονται, όμως η απεργία των υπαλλήλων μπλοκάρει τις όποιες εργασίες απαιτούν και κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Έτσι το κρουαζιερόπλοιο «Carnival Vista» αναχώρησε κανονικά στην ώρα του χθες από την Ακτή Ξαβερίου, έπειτα από μία μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια του ΟΛΠ και των λιμενεργατών. Ωστόσο, άλλες εργασίες είναι δύσκολο να γίνουν στον βαθμό που απαιτείται και η συνδρομή των υπαλλήλων.
Στη Θεσσαλονίκη νέα 24ωρη απεργία αυτή τη φορά, αντί για 48ωρη, αποφάσισε χθες για σήμερα το Σωματείο Λιμενεργατών Φορτοεκφορτωτών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενώ σε απεργιακές κινητοποιήσεις παραμένουν, επίσης, και οι υπάλληλοι του ΟΛΘ. Οι εκπρόσωποι των σωματείων του ΟΛΘ στην ΟΜΥΛΕ μετέβησαν χθες στον Πειραιά για διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους στον ΟΛΘ, αλλά και για νέα επαφή με την ηγεσία του υπ. Ναυτιλίας.
Στο μεταξύ, ξεπερνούν ήδη τις 40, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Παπαδόπουλο οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να καταθέσουν αγωγές προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία στον ΟΛΘ και στη συνέχεια να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την ΟΛΘ Α.Ε. - και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι από κοινού τα τρία Επιμελητήρια της πόλης (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ), οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ), οι Σύλλογοι Ναυτικών Πρακτόρων και Εκτελωνιστών του νομού, ο Εμπορικός Σύλλογος και τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε:
- αγωγή φορέων και επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας για την κήρυξη της απεργίας παράνομης και καταχρηστικής.
- παρέμβαση στον εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
- διευκόλυνση των μελών των Επιμελητηρίων και των φορέων για την υποβολή αγωγών (σ.σ.: κατά του ΟΛΘ) για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις.
Οι ζημιές από τη συνεχιζόμενη απεργία στον ΟΛΘ καθημερινά αυξάνονται και μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι φορείς, με γεωμετρική πρόοδο. Ο πρόεδρος του ΒΕΘ καλεί παράλληλα την κυβέρνηση να σταματήσει να κρατά διπλή στάση, συγκεκριμένα να σταματήσει να υπάρχει διαφοροποίηση της θέσης του υπουργείου Ναυτιλίας από εκείνη του ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά τη λήψη νομικών μέτρων κατά των απεργιών, η οποία κρατά «δεμένα» τα χέρια της διοίκησης του ΟΛΘ και δηλώνει ότι «για εμάς η απεργία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο, αυτό του υπουργού Ναυτιλίας Θεόδωρου Δρίτσα».
Έντονο προβληματισμό «για τη διαφαινόμενη πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης να εγκύψει στο τεράστιο πλήγμα που έχουν υποστεί τις τελευταίες μέρες οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και το σύνολο της τοπικής και εθνικής οικονομίας εξαιτίας των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης» εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ) - «Νέοι Ορίζοντες».
Ξεπερνούν ήδη τις 40, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να καταθέσουν αγωγές για την απεργία.
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις των λιμενεργατών -Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και Σύνδεσμος Εποπτών και Αρχιεργατών ΟΛΠ- αναφέρονται στην απόφασή τους να σταματήσουν την απεργία και τονίζουν ότι πρόκειται για ομόφωνη απόφαση η οποία ελήφθη ύστερα από συνολική εκτίμηση της κατάστασης και τη διαπίστωση ότι «οι διεκδικήσεις μας έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό και διαμορφώνεται ένα πλαίσιο συνέχισης των διεκδικήσεων και την επόμενη μέρα.
Η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων ήταν ομόφωνη, στα πλαίσια της αυτόνομης λειτουργίας του κάθε σωματείου και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Αντιθέτως, βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση που θα αμφισβητήσει τα εργασιακά μας δικαιώματα», τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει με την προειδοποίηση ότι «αν επιχειρηθεί τέτοιου είδους αμφισβήτηση, θα είναι αιτία πολέμου για οποιονδήποτε το τολμήσει».