Bank of Communications: Προσελκύει επενδυτές μέσω της σχέσης με την HSBC

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 10:05

ΣΤΟΝ ορισμό της τιμής πώλησης των μετοχών της, κατά τη δημόσια εγγραφή ύψους 1,9 δισ. δολ., ενδέχεται να προχωρήσει η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, Bank of Communications Ltd., προσφέροντας το ανώτατο σημείο της κλίμακας προς τους επενδυτές, μετά την προσέλκυση εντολών αξίας μεγαλύτερης των 37 δισ. δολαρίων.

Η Bank of Communications, της οποίας το 20% ανήκει στην HSBC Holdings Plc, έχει λάβει μέχρι στιγμής 19 φορές περισσότερο της προσφοράς των μετοχών της, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη συναλλαγή, αλλά προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, όπως μετέδωσε το Bloomberg News. Οι μετοχές, που προσφέρονται από 1,95-2,55 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, θα τιμολογηθούν στις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με τα έγγραφα της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο.

Η HSBC κατέβαλε 1,75 δισ. δολ. για το μερίδιο που κατέχει, στοιχηματίζοντας ότι η κινεζική τράπεζα θα έχει κέρδη από τον δανεισμό των καταναλωτών, σε μία οικονομία, η οποία τριπλασίασε το μέγεθός της την τελευταία δεκαετία. Οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Liu Yang, είναι σίγουροι, ότι η HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, θα βελτιώσει τη διοίκηση και τον έλεγχο των κινδύνων, σε μία τράπεζα που τιμώρησε τον έναν στους 20 υπαλλήλους της, πέρυσι, για διαφθορά και παράτυπα δάνεια.

«Αγοράζοντας την Bank of Communications αγοράζεις την ανάμειξη της HSBC και τον γάμο», ανέφερε ο Liu, ο οποίος διαχειρίζεται 1,8 δισ. δολ. σε μετοχές με την Atlantis Investment Management Ltd., στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Με την HSBC εκεί, αισθάνεσαι πιο άνετα».

Οι κινεζικές τράπεζες ψάχνουν για συμμαχίες και πουλούν μερίδιά τους στο εξωτερικό, προκειμένου να αυξήσουν τον ανταγωνισμό τους, πριν η κυβέρνηση επιτρέψει στις ξένες τράπεζες, όπως στην Citigroup Inc., να διαχειριστούν δουλειές σε γιουάν με τους Κινέζους πολίτες στα τέλη του 2006.

Σήμερα, η Bank of America Corp., η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα των ΗΠΑ, είπε ότι θα καταβάλλει 3 δισ. δολ. για την απόκτηση μεριδίου στην China Construction Bank, την τρίτη μεγαλύτερη δανείστρια της Κίνας. Η Construction Bank και η China Minsheng Banking Corp., σχεδιάζουν επίσης να πουλήσουν φέτος τις μετοχές τους στο εξωτερικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα