Σιγκαπούρη: Απροσδόκητη μείωση 5,3% των εξαγωγών τον Μάϊο

Εξαιρουμένων των πετρελαϊκών προϊόντων
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 10:31

Απροσδόκητη μείωση εμφάνισαν τον Μάϊο οι εξαγωγές - εκτός πετρελαϊκών προϊόντων - της Σιγκαπούρης, καθώς οι καταναλωτές στις ΗΠΑ και της Ευρώπη, δεν αγοράζουν κομπιούτερ, τηλεοράσεις με επίπεδες οθόνες και κινητά τηλέφωνα.

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση εμφάνισαν οι εξαγωγές της Σιγκαπούρης τον Μάϊο, καθώς οι εταιρείες, έκαναν λιγότερες φορτώσεις σε chip για κομπιούτερ και φαρμακευτικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι εξαγωγές – εκτός των πετρελαϊκών προϊόντων – εποχιακώς προσαρμοσμένες, υποχώρησαν 5,3% έναντι του Απριλίου, μήνα, κατά τον οποίο σημείωσαν αύξηση 4,6%, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση. Κατά μέσον όρο, 10 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι οι εξαγωγές θα σημείωναν άνοδο 3,9%.

Η ανάπτυξη των εξαγωγών συρρικνώθηκε στις ασιατικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, της Ν. Κορέας και της Μαλαισίας, καθώς οι καταναλωτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, περιορίζουν τις δαπάνες τους σε κομπιούτερ, τηλεοράσεις με επίπεδες οθόνες και κινητά τηλέφωνα.

Ο πρωθυπουργός, Lee Hsien Loong, βασίζεται στην αναζωογόνηση των φορτώσεων από εταιρείες, όπως η Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. και η Pfizer Inc., προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία της Σιγκαπούρης να ανακάμψει από τη συρρίκνωση του 5,5%, που γνώρισε το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι εξαγωγές – εκτός πετρελαιοειδών – της Σιγκαπούρης, υποχώρησαν 5,6%, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά μέσα σε 35 μήνες, σύμφωνα με τις αρμόδιες εμπορικές αρχές.

Σημειώνεται, ότι οι εξαγωγές της Ταϊβάν, αυξήθηκαν 4% τον Μάϊο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και είχαν τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μέσα σε δύο χρόνια. Οι εξαγωγές της Ν. Κορέας, οι οποίες αποτελούν τα 2/5 της οικονομίας της χώρας, αναπτύχθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο, 11,8% τον Μάϊο, έναντι του προηγούμενου έτους. Οι εξαγωγές της Μαλαισίας, σημείωσαν άνοδο 9,4% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με πέρυσι και είχαν τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε χρονικό διάστημα 17 μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα