Προς τέταρτη εβδομάδα ανόδου η τιμή του χαλκού

Μετά τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων του μετάλλου στο Λονδίνο
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 14:00

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού, για τέταρτη εβδομάδα στο Λονδίνο, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανόδου από τον Νοέμβριο, καθώς τα αποθέματα διατηρήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα 31 ετών και η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ και την Κίνα, αυξήθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις.

Τα αποθέματα, που ελέγχονται από το London Metal Exchange (LME), υποχώρησαν 5,6%, το μεγαλύτερο ποσοστό μέσα σε τρεις εβδομάδες, φθάνοντας στους 36.150 τόνους, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1974. Η παραγωγή στις βιομηχανίες και τις εταιρείες κοινής ωφελείας στην Κίνα, αναρριχήθηκε σε ποσοστό 16,6% τον περασμένο μήνα, τη στιγμή που η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάϊο κατά 0,4%. Σημειώνεται, ότι, ΗΠΑ και Κίνα, είναι οι μεγαλύτερες καταναλώτριες χαλκού στον κόσμο.

«Αυτή είναι μία αγορά, στην οποία οι διαπραγματευτές τολμούν να μην αυξήσουν τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις ή να στοιχηματίσουν ότι οι τιμές θα μειωθούν», ανέφερε σήμερα, ο John Meyer, οικονομικός αναλυτής της Numis Securities στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Οι τιμές φαίνεται ότι μάλλον θα κινηθούν υψηλότερα».

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME, αυξήθηκε 22 δολ., ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 3.340 δολ. ο μετρικός τόνος, στις 8:40' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα.

Η BHP Billiton, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, δεν έχει ανοίξει ακόμη το μεταλλείο χαλκού Tintaya στο Περού, το οποίο έκλεισε στις 24 Μαΐου, μετά την εισβολή διαδηλωτών στο εργοστάσιο, ζητώντας περισσότερα χρήματα από την εταιρεία για τις τοπικές κοινότητες. Το Cerro Colorado, ένα ακόμη μεταλλείο χαλκού της BHP Billiton στην Χιλή, παραμένει κλειστό, μετά τον σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή ρεύματος στις εγκαταστάσεις του.

Μεταξύ των λοιπών νομισμάτων για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME, το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 3 δολ., ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 1.749 δολ. ο τόνος. Ο μόλυβδος σημείωσε άνοδο 4 δολ., ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 970 δολ. και ο ψευδάργυρος αναρριχήθηκε 5 δολ., ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 1.314 δολ. Το νικέλιο υποχώρησε 75 δολ., ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 16.050 δολ. Ο κασσίτερος δεν διαπραγματεύθηκε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα