China Mobile, SingTel: Ανάμεσα στους τελικούς πλειοδότες της Pakistan Telecom

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 14:31

ΤΟ ποσόν των 2,1 δισ. δολ. για το 26% της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών του Πακιστάν, ενδέχεται να προσφέρουν αύριο η China Mobile Communications Corp. και η Singapore Telecommunications Ltd., στη μεγαλύτερη πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων που έγινε ποτέ στο Πακιστάν.

Η κυβέρνηση, ενδέχεται να λάβει προσφορές, που θα φθάσουν στις 96 ρουπίες για κάθε μία από το 1,3 δισ. μετοχές, που πουλά, της Pakistan Telecommunication Co., σύμφωνα με τις κατά μέσον όρο προβλέψεις των 10 χρηματιστηριακών εταιρειών, των δύο επενδυτικών τραπεζών και της μιας δανείστριας, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Μία επιτροπή, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Shaukat Aziz, θα ανακοινώσει τον νικητή, το νωρίτερο αύριο.

Η China Mobile, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και η Singapore Telecommunication, ψάχνουν για επενδύσεις στο εξωτερικό, καθώς ο ανταγωνισμός περιορίζει την αύξηση των κερδών στις δικές τους αγορές. Περίπου το 10% των 150 εκατ. ανθρώπων του Πακιστάν έχει τηλέφωνο, έναντι του 90% στη Σιγκαπούρη, ένα νησί με 4,3 εκατ. κατοίκους.

«Θα δούμε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των πλειοδοτών για το μερίδιο της Pakistan Telecom, επειδή ο νικητής θα έχει την ευκαιρία εξερεύνησης και επέκτασης, καθώς η πυκνότητα στις τηλεπικοινωνίες είναι χαμηλή», ανέφερε ο Arif Habib, ο οποίος διαχειρίζεται 250 εκατ. δολ. σε μετοχές ως πρόεδρος της Arif Habib Investments Management Ltd., στο Καράτσι.

Η China Mobile, η Singapore Telecommunications και η Emirates Telecommunication Corp., κατέθεσαν χθες από 40 εκατ. δολ. η κάθε μία, στο αρμόδιο υπουργείο του Πακιστάν, που έχει αναλάβει την πώληση, ώστε να δικαιούνται να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Στον κατάλογο των υποψηφίων για την αγορά της εταρείας, περιλαμβάνεται η Telekom Malaysia Bhd., η Saudi Oger Ltd. και η Saudi Telecom Co., της Σαουδικής Αραβαίας, η τουρκική Turkcell Iletisim Hizmetleri AS, ένας όμιλος με επικεφαλής την Almal της Αιγύπτου και η Mobile Telecommunications Co., του Κουβέϊτ.

Αυτές οι εταιρείες δεν κατέβαλαν κάποιο κεφάλαιο πριν από τη λήξη της προθεσμίας πώλησης, σύμφωνα με το υπουργείο του Πακιστάν. Η Megan Donald, εκπρόσωπος της JPMorgan Chase & Co., την οποία προσέλαβε η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πώληση, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την καταλληλότητα των υποψηφίων αγοραστών.

Το μερίδιο 26% του κράτους στην Pakistan Telecommunication, έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 87,1 δισ. ρουπίες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Οι μετοχές της εταιρείας, στο μέσον της συνεδρίασης στο Karachi Stock Exchange, σημείωναν άνοδο 0,9%, φθάνοντας στις 67,60 ρουπίες η μία.

Το Πακιστάν έχει 5 εκατ. συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και 10 εκατ. κινητής. Η Pakistan Telecommunication έχει τα 5 εκατ. συνδρομητές σταθερής και 2 εκατ. πελάτες κινητής τηλεφωνίας.

Το μονοπώλιο της εταιρείας έπαψε να υφίσταται, όταν η κυβέρνηση το 2004, έδωσε άδειες σε περισσότερες από 70 εταιρείες, για την παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, προκειμένου να δημιουργήσει ανταγωνισμό. Αυτό, περιόρισε την ανάπτυξη των κερδών της Pakistan Telecommunication, στο 9%, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Τα σωματεία των εργαζομένων ανησυχούν για πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας και έχουν διαδηλώσει κατά του σχεδίου της κυβέρνησης να μειώσει το μερίδιο του κράτους στην εταιρεία, κατεβαίνοντας σε απεργία, με αποτέλεσμα η δημοπρασία, να καθυστερεί από τις 10 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα