Embraer: Πολύ κοντά να ξεπεράσει σε παραγγελίες την Bombardier

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 16:39

ΣΕ ΕΝΑ υπόστεγο, μία ώρα δρόμο από το Σάο Πάολο, οι ηλεκτρολόγοι, φορώντας μπλε μπλουζάκια πόλο, τοποθετούν καλώδια στο πρώτο αεροσκάφος, χωρητικότητας 100 θέσεων, το οποίο κατασκευάζεται από την Empresa Brasileira de Aeronautica SA.

Το αεροσκάφος, που θα παραδοθεί στην JetBlue Airways Corp., είναι ένα από τα τέσσερα νέα μοντέλα, τα οποία ενδέχεται να επιτρέψουν στην βραζιλιάνικη Embraer, όπως αλλιώς ονομάζεται η εταιρεία, να ξεπεράσει την Bombardier Inc., του Καναδά, ως η μεγαλύτερη κατασκευάστρια περιφερειακών επιβατικών αεροσκαφών, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Stev Laciak, αναλυτή της αγοράς μετοχών της National Bank Financial, στο Τορόντο.

«Η Embraer, έχει το καλύτερο προϊόν για την καλύτερη αγορά και στην καλύτερη τιμή», ανέφερε ο David Neeleman, 45 ετών, εκτελεστικός διευθυντής της JetBlue, που εδρεύει στο Φόρεστ Χιλς της Ν. Υόρκης και οποία παρήγγειλε 100 από τα νέα αεροσκάφη, σε μια συμφωνία ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Η Embraer, η τέταρτη μεγαλύτερη βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο, σκοπεύει να αξιοποιήσει την αύξηση της ζήτησης για αεροσκάφη, που μεταφέρουν από 70 έως 120 επιβάτες, καθώς η αγορά συστέλλεται υπέρ των μικρότερων αεροσκαφών που ίδια παράγει.

Η Βombardier, που εδρεύει στο Μόντρεαλ του Καναδά, λέει, ότι δεν θα αποφασίσει μέχρι τον Σεπτέμβριο – το νωρίτερο – εάν θα επιδιώξει ή όχι την ανάπτυξη του σχεδίου των 2,1 δισ. δολ., για την κατασκευή τεσσάρων αεροσκαφών, χωρητικότητας 110-130 θέσεων, τα οποία θα ανταγωνιστούν τα αεροσκάφη που κατασκευάζει η Embraer, η ευρωπαϊκή Airbus και η Boeing Co., με έδρα το Σικάγο των ΗΠΑ.

Ο υπερατλαντικός ανταγωνισμός μεταξύ Airbus και Boeing για μεγάλες παραγγελίες αεροσκαφών, επισκίασε τη δραστηριότητα της Embraer και της Bombardier. Η τελευταία, κατασκευάζει εμπορικά αεροσκάφη με 44-90 θέσεις. Η Embraer, επικεντρώνει εδώ και πολύ καιρό το ενδιαφέρον της στην κατασκευή αεροσκαφών με 37-50 θέσεις.

Την οικονομική χρήση που έληξε στις 31 Ιανουαρίου, η Bomberdier, η τρίτη βιομηχανία κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο, παρέδωσε 178 αεροσκάφη, έναντι 124 που είχε παραδώσει κατά την προηγούμενη χρήση.

Η Embraer, παρουσιάζει δύο από τα νέα της μοντέλα στο Paris Air Show αυτήν την εβδομάδα. Στις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε, ότι το τμήμα χρηματοδότησης αεροσκαφών της General Electric Co., παρήγγειλε 20 αεροσκάφη της, τύπου Embraer 190, αντί του ποσού των 650 εκατ. δολ., με την εναλλακτική επιλογή να τα αλλάξει για το μοντέλο 195.

Οι μετοχές της Bombardier υποχώρησαν 29% σε δολάρια ΗΠΑ πέρυσι, έναντι ανόδου 22% που σημείωσαν οι μετοχές της Embraer και 32% του δείκτη S&P/Toronto Stock Exchange Composite.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα