Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2005 16:58
UPD:18:04

Κατατέθηκαν το απόγευμα στη Βουλή - ως προσθήκες στο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά - οι διατάξεις που αφορούν αφενός την ασφάλιση του προσωπικού των τραπεζών.

Τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σε κοινή τους ανακοίνωση, αναφέρουν ότι με τις διατάξεις που αφορούν το ασφαλιστικό των τραπεζών, επιλύεται ένα ιδιαίτερα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο έμενε σε εκκρεμότητα και ταλάνιζε την οικονομία και την κοινωνία για πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα γίνεται μία μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, με την οποία διασφαλίζεται η καταβολή των συντάξεων και γενικότερα η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα των κρατικών τραπεζών, και της οικονομίας γενικότερα.

Οι διατάξεις οριστικοποιήθηκαν μετά από εξαντλητικό διάλογο που έκανε η Κυβέρνηση με τους αρμόδιους φορείς και, αφού άκουσε με προσοχή τις απόψεις που εκφράσθηκαν από όλες τις πλευρές, κατέληξε στη σημερινή ρύθμιση, έχοντας ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το σύνταγμα και τους νόμους, τους κανόνες του ασφαλιστικού συστήματος και τους κανόνες του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τις παραπάνω διατάξεις:

Πρώτον, δεν επιβαρύνεται το κράτος και ο φορολογούμενος σε σχέση με τα ισχύοντα ως σήμερα, αντίθετα, το κράτος και οι φορολογούμενοι ωφελούνται.

Δεύτερον, δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Οι ασφαλισμένοι έως και το τέλος του 1992 διατηρούν στο ακέραιο τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Τρίτον, οι νέοι τραπεζοϋπάλληλοι - οι ασφαλισμένοι μετά το τέλος του 1992 - προσαρμόζονται σε ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους μισθωτούς, ενώ εξομαλύνονται οι ανισότητες και οι ακρότητες της πανσπερμίας των ρυθμίσεων που υπάρχουν στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.

Τέταρτον, στηρίζονται οι κρατικές τράπεζες, καθώς αν δεν αντιμετωπισθεί η σημερινή κατάσταση, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της Εμπορικής και της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ το όφελος για την οικονομία και το φορολογούμενο είναι μεγαλύτερο από το κόστος για τη στήριξη των κρατικών τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα