Υπό πίεση και σήμερα το ευρώ

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2005 10:29

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών έχει υποχωρήσει και πάλι η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει τελικά σε μείωση επιτοκίων.

Η ΕΚΤ δέχεται κλιμακούμενες πιέσεις, οι οποίες στόχο έχουν τη μείωση των επιτοκίων, έτσι ώστε να δοθεί τόνωση στην ανάπτυξη και να υποχωρήσει η υψηλή ανεργία στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/21/1062892.htm .

Προς το παρόν, πάντως, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τηρούν στάση αναμονής, μέχρις ότου γνωστοποιηθούν περισσότερα οικονομικά μεγέθη, για να αποφασίσουν κατά πόσον δικαιολογείται μείωση επιτοκίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/21/1062840.htm .

Αρνητικά επηρεάζει το ενιαίο νόμισμα και η επιδείνωση της κρίσης στην Ε.Ε. μετά την αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και τα αποθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,9% έναντι αύξησης κατά 1,1% - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων – τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 10 μηνών, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξεως του 0,4%.

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη θεσμικών επενδυτών και αναλυτών στη γερμανική οικονομία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου ZEW ανήλθε στις 18 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 13,9 μονάδων το Μάιο.

Στις 10:19 ώρα Ελλάδος, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα είχε διαμορφωθεί στα 1,2139 δολάρια έναντι 1,2155 δολαρίων αργά χθες το βράδυ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα