Σταθερά ανοδικά οι ευρωαγορές

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016 14:44
UPD:14:45
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ανοδικά κινούνται στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω τόσο της χαλάρωσης των ανησυχιών για το Brexit, όσο και της ανάκαμψης της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή (14.40), ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,07% στις 6.014 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο κατά 0,52% στις 9.600 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη κατά 0,83% στις 4.187 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 1,12% στις 324,89 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Tullow Oil, BP, Anglo American και Antofagasta εμφανίζουν άνοδο έως 4%, ενώ στο 2% διαμορφώνονται τα κέρδη για τις Randgold Resources και Fresnillo. Kατά 4,5% ενισχύονται και οι μετοχές των Banco Popolare και Banca Popolare di Milalo.

Τις τελευταίες ώρες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών, Τζο Κοξ, ενδεχομένως να αλλάξει τις ισορροπίες εν όψει του δημοψηφίσματος της Πέμπτης, στρέφοντας την κοινή γνώμη προς το «Remain».

Το παραπάνω αίσθημα αντανακλάται και στη στερλίνα, η οποία μετά το δυσάρεστο συμβάν, σημείωσε σημαντική άνοδο τόσο έναντι του ευρώ, όσο και έναντι του δολαρίου.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά, μετά από έξι διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 1,69% στα 46,99 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,18% στα 48,22 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,28% στις 15.632 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 0,15% στις 1.955 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε κέρδη κατά 0,37% στις 5.165 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε ανοδικά κατά 0,36% στις 2.883 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,08% στις 497 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ κατέγραψε κέρδη κατά 0,45% στις 20.138 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, έκκληση στη Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε. απηύθυνε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Βιέννη. «Αν και η Ευρώπη δεν είναι τέλεια, η Βρετανία θα έχει περισσότερες επιτυχίες, εάν παραμείνει σ’ αυτήν» τόνισε, μεταξύ άλλων, μόλις έξι μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Όπως εξήγησε σχετικά, η είσοδος της Βρετανίας στην Ε.Ε. κατέστησε την εγχώρια οικονομία ισχυρή και πλούσια. «Η Ε.Ε. ωφέλησε την πλειονότητα των πολιτών» έσπευσε να σημειώσει. Σύμφωνα με την ίδια, το ευρωπαϊκό project τελεί υπό κίνδυνο, καθώς ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι επιθυμούν την επιστροφή στα κλειστά σύνορα και στον οικονομικό εθνικισμό.

Παράλληλα, αύξηση της τάξης του 1,8% εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2016, οι μισθοί στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ως αποτέλεσμα, το κόστος εργασίας σημείωσε άνοδο κατά 1,7%, παρέχοντας ώθηση στις πληθωριστικές τάσεις και διευκολύνοντας εν μέρει, το «έργο» της ΕΚΤ.

Παρ’ όλα αυτά, οι ιθύνοντες της Φρανκφούρτης θα επιθυμούσαν ταχύτερη αύξηση του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να αμβλυνθούν περαιτέρω οι αποπληθωριστικές τάσεις. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 1,3 εκατ. άτομα.  

Τέλος, κοινό σχήμα για τη εξερεύνηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της ανατολικής και δυτικής Σιβηρίας συγκρότησαν Rosneft και BP. Η ονομασία του θα είναι Yermak Neftegaz LLC και η Rosneft θα διατηρεί το 51% των μετοχών, ενώ η BP το 49%. Σύμφωνα με το σχέδιο των δύο εταιρειών, οι εργασίες της Yermak θα ξεκινήσουν τον προσεχή χειμώνα.  

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα