Γαλλία: Χαμηλότερη η οικονομική ανάπτυξη το 2005

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Thierry Breton
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2005 12:22

ΣΤΗΝ προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης της κυβέρνησης, για την οικονομική ανάπτυξη του 2005, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Thierry Breton, για δεύτερη φορά σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, επικαλούμενος την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την μεγαλύτερη ανεργία από το 1999.

Στην προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη το 2005, προχώρησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Thierry Breton, για δεύτερη φορά.

Η Γαλλία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, δεν θα αναπτυχθεί πάνω από 2%, έναντι της πρόβλεψης για ανάπτυξη από 2% έως 2,5%, σύμφωνα με σημερινή συνέντευξη του Breton, στο Παρίσι.

«Η ανάπτυξη του 2%, γίνεται το ανώτατο όριο, αντί του χαμηλότερου ορίου», επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός Οκονομικών. Οταν ανέλαβε τη θέση του τον Μάρτιο, ο Breton, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, από το 2,5%.

Το κόστος του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, σε συνδυασμό με την μείωση των καταναλωτικών δαπανών, εμποδίζουν την ανάπτυξη και περιορίζουν τις προσλήψεις, με αποτέλεσμα ο δείκτης ανεργίας να βρίσκεται στο 10,2% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1999. Η συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης, τονώνει τη δυσφορία του κόσμου και ώθησε στην απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, κατά το δημοψήφισμα στη Γαλλία στις 29 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Dominique de Villepin, έδωσε στον εαυτό του διορία 100 ημερών για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη του κόσμου, όταν ανέλαβε τη θέση του στις 31 Μαΐου.

«Η γαλλική βιομηχανία βρίσκεται πρακτικά σε ύφεση, η κατανάλωση παραμένει εύθραυστη και η απασχόληση ανεπαρκής», ανέφερε ο Marc Touati, οικονομικός αναλυτής της Natexis Banques Populaires, στο Παρίσι, ο οποίος εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας φέτος θα είναι γύρω στο 1,5%.

Η προοπτική για τις 12 χώρες της Ε.Ε., που συναλλάσσονται με το ευρώ, επιδεινώνεται, καθώς υπάρχουν σημάδια παγκόσμιας οικονομικής συρρίκνωσης. Σήμερα, η Γαλλία ανακοίνωσε, ότι οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν 0,9% τον Μάϊο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε 10 μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα