Συζήτηση τροπολογιών, σε απεργιακό φόντο

Νέα 48ωρη στις τράπεζες - Τη σκυτάλη παίρνει την Παρασκευή η ΓΣΕΕ
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2005 16:42
UPD:17:05

ΤΟ απόγευμα αρχίζει στην Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση των τροπολογιών στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, και τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για το προσωπικό του ΟΤΕ. Συγκεκριμένα στις 17.30' στην Αίθουσα της Γερουσίας θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Θέματα Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις».

Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μέτα το τέλος της συνεργασίας που είχε με το Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η λύση που δίνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό των τραπεζών είναι ισορροπημένη, καθώς ενισχύει τον ανταγωνισμό, δίνει λύση χωρίς να θίγονται δικαιώματα των ασφαλισμένων προ της 1/1/93 και χωρίς κόστος για τους φορολογούμενους. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα όρια διαλόγου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε επί εξάμηνο και η κυβέρνηση έδωσε λύση χωρίς να ταυτιστεί με την μία ή την άλλη άποψη.

Νέα 48ωρη απεργία την Τετάρτη 22/6 και την Πέμπτη 23/6, αποφάσισε σήμερα η εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ, ενώ την Παρασκευή οι τραπεζοϋπάλληλοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ.

Οπως πάντως διαβεβαιώνουν συνδικαλιστές, οι συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας θα καταβληθούν κανονικά, καθώς από σήμερα ενισχύεται το προσωπικό ασφαλείας στις τράπεζες. Η ΟΤΟΕ αποφάσισε τη λειτουργία 150 επιπλέον υποκαταστημάτων στην Αττική, ωστόσο η εξυπηρέτηση γίνεται με αργούς ρυθμούς. Σε 267 ανέρχονται τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/21/1063117.htm σε όλη τη χώρα που διενεργούν κανονικά πληρωμές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ΟΑΕΔ.

Κληθείς να σχολιάσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος είπε ότι οι «εργαζόμενοι ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους, η κυβέρνηση εξάντλησε τη συζήτηση επί των θεμάτων και κατέληξε στη συγκεκριμένη τροπολογία». Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα METRO καταγγέλλει τις κινητοποιήσεις ως κομματικά υποκινούμενες και καλεί κόμματα και φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει την πρώτη πράξη του αντεργατικού της σχεδίου, με την κατάθεση της τροπολογίας για τις τράπεζες και τον ΟΤΕ.

Πρόκειται για ασφαλιστικό πραξικόπημα, πρωτοφανούς προχειρότητας, παράνομο και αντισυνταγματικό. Υπονομεύεται ευθέως το σύνολο της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι βόμβα στη βιωσιμότητα του Ι.Κ.Α., χαρίζοντας 8 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, τα οποία πληρώνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι με δραματική συρρίκνωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και οι έλληνες εργαζόμενοι.

Απ' την άλλη στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε η τροπολογία «εθελουσίας» συνταξιοδότησης 6.000 υπαλλήλων του Ο.Τ.Ε., με κόστος που θα ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ, το μεγάλο δόλωμα συναλλαγής, για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων των νέο-προσληφθέντων... Είναι φανερό ότι όλα αυτά γίνονται για να εκποιηθούν οι τράπεζες και οι ΔΕΚΟ με ελκυστικότερους όρους», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η στάση του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση των τροπολογιών για τον ΟΤΕ και το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων καθορίστηκε στη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος υπό την προεδρία του Γ. Α. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για προσπάθεια οικοδόμησης μονοκομματικού κράτους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στρέφει εργαζόμενους εναντίον εργαζομένων. Μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών, οι κ. Βενιζέλος, Καστανίδης και Ρέππας προέβησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρόεδρο της Βουλής για την κατάθεση των επίμαχων τροπολογιών την Παρασκευή το βράδυ, σε κλειστή Βουλή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα