Ford: Ακόμη χαμηλότερα κέρδη το 2005, απολύει 1.700 ανθρώπους

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2005 07:51

ΣΤΗΝ προς τα κάτω αναθεώρηση των κερδών της το 2005, για δεύτερη φορά μέσα στο έτος, προχώρησε η υπ' αριθμόν δεύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, Ford Motor, λέγοντας παράλληλα, ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά περίπου 1.700 εργαζομένους, εξ αιτίας των χαμηλών πωλήσεών της στη Βόρειο Αμερική.

Τα καθαρά της κέρδη προβλέπεται να κυμανθούν από 1 έως 1,25 δολ. ανά μετοχή, εξαιρουμένων κάποιων δαπανών, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για κέρδη από 1,25 έως 1,50 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Στις 8 Απριλίου η Ford αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για κέρδη 1,75 έως 1,95 δολ. ανά μετοχή.

«Δεν μου προκαλεί έκπληξη», ανέφερε ο Brian Bruce, ο οποίος διαχειρίζεται 18 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Ford, με την PanAgora Asset Management στη Βοστώνη, σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας: «Οι πωλήσεις ακόμη δεν βρίσκονται στο ενδεδειγμένο επίπεδο».

Η Ford ανακοίνωσε, ότι, θα περικόψει το 5% των θέσεων εργασίας στη Βόρειο Αμερική, επί πλέον των 1.000 θέσεων που ανακοίνωσε τον Απρίλιο, ότι θα καταργήσει στις ΗΠΑ. Ο οικονομικός της διευθυντής, Don Leclair, σε συνέντευξή του ανέφερε, ότι οι πρόσφατες περικοπές αφορούν στους 35.000 εργαζομένους στα σήματα Ford, Lincoln και Mercury.

Οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας μειώθηκαν μέσα στο πεντάμηνο του 2005 σε ποσοστό 5,7%, ενώ στο σύνολο του κλάδου, σε ποσοστό 1%. Το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της Ford υποχώρησαν σε ποσοστό 38% και η Standard & Poor's, αναθεώρησε προς τα κάτω τον Μάϊο την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει χάσει μερίδιο αγοράς από τις ιαπωνικές ανταγωνίστριές της, συμπεριλαμβανομένης και της Toyota Motor Corp.

Σήμερα, η Ford είπε επίσης ότι καταργεί τα μπόνους για τα στελέχη της διεθνώς το 2005, καθώς επίσης και τις αντιπροσωπείες στη Βόρειο Αμερική, σε ποσοστό της τάξης του 10%.

Οι μετοχές της υποχωρούσαν 41 σεντς, ποσοστό 3,7$, φθάνοντας στα 10,76 δολ. η μία, στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στη Ν. Υόρκη. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των κερδών της ανά μετοχή, έγινε μετά το τέλος της συνεδρίασης. Κατά τη συνεδρίαση στο NYSE, οι μετοχές της Ford, σημείωσαν άνοδο 6 σεντς, φθάνοντας τα 11,17 δολ. η μία.

Ο εκπρόσωπος της Ford, Oscar Suris, είπε ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ποσόν που θα εξοικονομήσει η εταιρεία από την περικοπή των θέσεων εργασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα