Mικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 11:00
UPD:11:03
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μικρά κέρδη σημειώνει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από το ανοδικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Αυτή την ώρα (10.54), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,48% στις 596,31 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 0,49% στις 161,65 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 5,35 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 28 ενισχύονται, 14 υποχωρούν και οκτώ διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 2,37% στις 32,81 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 2,60%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,39%, η Eurobank κατά 2,04% και η Alpha Bank κατά 1,50%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ εμφανίζουν κέρδη άνω του 2% ενώ στο 1,70% διαμορφώνεται η άνοδος για τις Folli-Follie και ΔΕΗ. Στον αντίποδα, πτώση κατά 1% σημειώνουν οι Jumbo, Τιτάν και Μυτιληναίος.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο του 2016, οι οποίοι θα περιορίσουν τη συνολική ύφεση του τρέχοντος έτους στο 0,3% του ΑΕΠ, αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), σύμφωνα με την έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2015 - 2016. Η σταδιακή αντιστροφή του οικονομικού κλίματος αποδίδεται, σύμφωνα με την ΤτΕ, στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην ενίσχυση της ρευστότητας, κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου.

Ωστόσο - προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα - οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν. Ο μεγαλύτερος εξ αυτών συνδέεται με την υπερβολική έμφαση στις αυξήσεις φόρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2016-2018. Μια μεγαλύτερη του αναμενομένου υφεσιακή επίπτωση του αυξημένου φορολογικού βάρους θα είχε ως δευτερογενή επίδραση την απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων για τα έσοδα, εκτιμά η ΤτΕ.

Από την πλευρά του, τη συνεπή εφαρμογή των συμφωνηθέντων ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας. Όπως εξήγησε από το βήμα της γ.σ., η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και οι ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν τη χώρα σε ανάπτυξη.

Τέλος, σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή μελών των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών δίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι αναγκαίες αλλαγές προσώπων μπορούν να γίνουν έως τον Σεπτέμβριο με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, αλλά οι τράπεζες προχωρούν ήδη σε προσαρμογές και αλλαγές προσώπων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται αλλαγές σε επίπεδο διοίκησης στην Attica Bank, με χρονικό ορίζοντα τη γενική συνέλευση της Πέμπτης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής του CEO της Τράπεζας Πειραιώς, που δεν σχετίζεται όμως με τη διαδικασία αξιολόγησης που «τρέχει» το ΤΧΣ.

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εμπίπτει στις απαγορεύσεις του νόμου με τη στενή έννοια, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να προαναγγέλλει τροποποίησή του. Η κα Κατσέλη θα έχει αύριο Πέμπτη συνάντηση, όπου θα συζητηθεί το θέμα, με την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί στη Φρανκφούρτη.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα