Από τη Γερμανία το νέο πλήγμα στο ευρώ

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2001 12:00
UPD:12:04

Στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας διολίσθησε το ευρώ έναντι του δολαρίου λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο το Μάιο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Ifo του γερμανικού ινστιτούτου υποχώρησε το Μάιο στο 90,9 -στο χαμηλότερο σημείο των τελυταίων δύο ετών- από 92,5 τον Απρίλιο και έναντι 91,9 που ανέμεναν αναλυτές.

Η νέα υποχώρηση του εν λόγω δείκτη, η τέταρτη κατά σειρά, ενισχύει την άποψη ότι η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο ύφεσης. «Κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο και για την υπόλοιπη Ευρώπη», δηλώνει στο "Bloomberg" ο Klaus Zimmermann, πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου DIW.

Υπενθυμίζεται, ότι η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια έστρεψε τους επενδυτές προς το δολάριο, καθώς εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει γρηγορότερα από την ευρωπαϊκή λόγω των συνεχών μειώσεων επιτοκίων από τη Fed.

«Οσο καθυστερεί η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να αναθεωρηθούν και πάλι προς τα κάτω οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε στο "Bloomberg" o Μichael Rottmann, αναλυτής της HypoVereinsbank.

Στις 12:00' μ. ώρα Ελλάδος, στη χρηματαγορά του Λονδίνου η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου βρισκόταν στα 85,24 σεντς, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα υποχώρησε έως τα 85,15 σεντς.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα