Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2001 12:00

Από τη Γερμανία το νέο πλήγμα στο ευρώ

Στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας διολίσθησε το ευρώ έναντι του δολαρίου λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο το Μάιο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Ifo του γερμανικού ινστιτούτου υποχώρησε το Μάιο στο 90,9 -στο χαμηλότερο σημείο των τελυταίων δύο ετών- από 92,5 τον Απρίλιο και έναντι 91,9 που ανέμεναν αναλυτές.

Η νέα υποχώρηση του εν λόγω δείκτη, η τέταρτη κατά σειρά, ενισχύει την άποψη ότι η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο ύφεσης. «Κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο και για την υπόλοιπη Ευρώπη», δηλώνει στο "Bloomberg" ο Klaus Zimmermann, πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου DIW.

Υπενθυμίζεται, ότι η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια έστρεψε τους επενδυτές προς το δολάριο, καθώς εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει γρηγορότερα από την ευρωπαϊκή λόγω των συνεχών μειώσεων επιτοκίων από τη Fed.

«Οσο καθυστερεί η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να αναθεωρηθούν και πάλι προς τα κάτω οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε στο "Bloomberg" o Μichael Rottmann, αναλυτής της HypoVereinsbank.

Στις 12:00' μ. ώρα Ελλάδος, στη χρηματαγορά του Λονδίνου η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου βρισκόταν στα 85,24 σεντς, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα υποχώρησε έως τα 85,15 σεντς.