Της Τέτης Ηγουμενίδη,
[email protected]
Υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο παροχής visas από Κινέζους πολίτες, όπως και ενδιαφέρον για επενδύσεις στο real estate, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο naftemporiki.gr, ο σύμβουλος επιχειρήσεων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Δημήτρης Μούρσας, αρκεί, όπως προσθέτει, όλοι εμπλεκόμενοι φορείς να εργαστούν με επαγγελματισμό και συνέπεια.
«Το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι εκδόσεις visas και αδειών παραμονής αυξήθηκαν 7,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι και η ελπίδα είναι πως το κλείσιμο του έτους θα μας εκπλήξει ευχάριστα» συμπληρώνει και υπογραμμίζει:
«Χρειάζεται να ξεχωρίσουμε σε δυο κατηγορίες το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων για ακίνητα. Η πρώτη αφορά τους ιδιώτες επενδυτές και η δεύτερη τα επενδυτικά fund μαζί με τους real estate agent. Στην πρώτη κατηγορία θα πρέπει να φερόμαστε με ειλικρίνεια και να προσφέρουμε άριστες υπηρεσίες καθώς και «αλήθεια». Επισημαίνω τις παραμέτρους αυτές γιατί πολλές από τις αποκαλούμενες εύκολες πωλήσεις έχουν ακυρωθεί, όταν οι ενδιαφερόμενοι διαπιστώνουν ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι εξωπραγματικό και δεν αντικατοπτρίζει τις σημερινές τιμές της αγοράς.
»Υπάρχουν παραδείγματα κακών χειρισμών όπου μεσάζοντες παραπλανούν τον ενδιαφερόμενο Κινέζο επενδυτή, ο οποίος έχοντας δει κάποια ακίνητα σε φωτογραφία δίνει προκαταβολή 500 - 1000 ευρώ. Ταξιδεύει στην χώρα μας με δικά του έξοδα για να δει από κοντά τις επιλογές που έχει και έρχεται αντιμέτωπος με μια άλλη πραγματικότητα αφού εν τέλει το τελικό τίμημα έχει αυξηθεί. Έτσι γυρίζει πίσω στην χώρα του με μόνο θετικό αίσθημα τις αναμνήσεις από τις ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα.
»Για τη δεύτερη κατηγορία αρμόδιοι κρατικοί φορείς όπως ο οργανισμός Enterprisegreece, τo TΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και το Υπουργείο Εξωτερικών χρειάζεται να κινητοποιηθούν, να «βάλουν πλάτη» στις μεγάλες επενδύσεις που ενδιαφέρουν τα κινεζικά fund. Όταν η κρατική μας μηχανή κωλυσιεργεί ο Κινέζος επενδυτής θα φοβηθεί να προχωρήσει και θα χάσει το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον».
Σύμφωνα με τον κ. Μούρσα στη φετινή έκθεση LPS (Beijing Luxury Property Show) που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο με τη συμμετοχή 120 εκθετών από 36 χώρες με μία κάλυψη περισσοτέρων από 200 προορισμών η ελληνική παρουσία ήταν περιορισμένη σε ιδιωτικό επίπεδο με μόνον δυο περίπτερα. Ωστόσο, ευτυχώς για το «Brand Νame» Ελλάδα η χώρα προβλήθηκε από το Enterprisegreece που είχε μια προσεγμένη και αξιόλογη παρουσία, ενημερώνοντας το ειδικό κοινό της έκθεσης για τα προνόμια της επένδυσης σε ακίνητη περιουσία στην χώρα μας και για το πρόγραμμα της “χρυσής βίζας” άδειας παραμονής.
Όπως σημειώνει ο ίδιος «οι παράγοντες που επηρεάζουν τον Κινέζο επενδυτή είναι πάρα πολλοί (το γενικότερο οικονομικό και πολιτικό κλίμα, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία) τη στιγμή που ο ανταγωνισμός από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβενία, Τσεχία, Ουγγαρία, Κύπρος κ.α. είναι μεγάλος.
Για τον luxury Κινέζο επενδυτή οι αρχικές επιλογές του είναι χώρες όπως ο Καναδάς, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία. Η Ελλάδα όμως μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς της και του κλίματος. Στα πλεονεκτήματά μας συμπεριλαμβάνεται ο νόμος για την visa που προσφέρεται σε πολίτες τρίτων χωρών (και μάλιστα σε τρεις γενεές εντός της οικογενείας) έπειτα από την αγορά ακινήτου αξίας 250 χιλ. ευρώ και άνω. Ακόμη, οι τιμές στην Ελλάδα είναι πλέον ελκυστικές και αυτό το γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι που κάνουν τις συγκρίσεις με άλλες χώρες».
Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία που Υπουργείου Εσωτερικών που επικαλείται ο κ. Μούρσας οι πωλήσεις όλων των ειδών ακινήτων σε Κινέζους ανέρχονται σε 463 και οι άδειες παραμονής που τις συνοδεύουν να είναι περισσότερες των 1.200.