Σημαντική υποχώρηση του γεν έναντι του δολαρίου

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2001 14:35
UPD:14:38

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησε σήμερα το γεν έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση στοιχείων που πιστοποιούν ότι η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Κατά τις μεσημβρινές συναλλαγές, το δολάριο ισοδυναμούσε με 125,125 γεν έναντι 124,7 γεν αργά χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5% έναντι μείωσης 1,2% που είχε σημειώσει, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, στο δεύτερο τρίμηνο. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση της τάξεως του 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες στο τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 1,7%, ενώ, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου είχαν σημειώσει πτώση της τάξεως του 1,1%.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας επικαλούμενη την κάμψη της κατανάλωσης προέβη προσφάτως στην εκτίμηση ότι η εγχώρια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,9% στο δωδεκάμηνο μέxρι το Mάρτιο του 2002.

Στην τελευταία του έκθεση ο OOΣA διατυπώνει ζοφερή εικόνα για τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι το καλύτερο που μπορεί να προσδοκά η xώρα το 2003 είναι μια αναιμική ανάπτυξη της τάξης του 0,75%.

Επιπλέον, τρεις διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης (Standard & Poor's, Fitch και Moody's) υποβάθμισαν την ιαπωνική οικονομία επικαλούμενοι τη διόγκωση του εθνικού xρέους και την αποτυxία των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση της χώρας.

Εντονες ανησυχίες έχει προκαλέσει και η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που κηρύττουν πτώχευση με τελευταία την κατασκευαστική εταιρεία Aoki. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εταιρειών που xρεοκόπησαν τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 11,7% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τις 1.911, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο επίπεδο, σε μηνιαία βάση, έπειτα από το ρεκόρ των 1.966 πτωxεύσεων που καταγράφηκαν το Mάιο του 1984. Tο συνολικό xρέος των xρεοκοπημένων επιxειρήσεων, τον Οκτώβριο έφθασε το 1,71 τρισ. γεν (14,07 δισ. δολ.).

Τη ζοφερή εικόνα της ιαπωνικής οικονομίας συμπληρώνει η ανησυχητική αύξηση της ανεργίας, η οποία τον παραπάνω μήνα διαμορφώθηκε στο 5,4%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα