Ε.Ε.: Επίπληξη στην Πορτογαλία για το έλλειμμα

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005 09:45

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ φορά από τον περασμένο Μάρτιο η Κομισιόν επέπληξε χθες την Πορτογαλία για το ότι άφησε το δημοσιονομικό της έλλειμμα να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια.

Κατά την Επιτροπή το πρόσφατο πρόγραμμα λιτότητας κρίνεται ανεπαρκές για να συμβαδίσει με τις επιταγές του στόχου της Λισαβόνας, δηλαδή για περιορισμό του ελλείμματος κάτω του 3% προς το ΑΕΠ, μέχρι το 2008.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίσης, υποβαθμίζει τις ευθύνες του προέδρου της, Ζοζέ Μπαρόσο, για τη δημοσιονομική επιδείνωση της χώρας του, της οποίας το έλλειμμα αναμένεται εφέτος να αγγίξει το 6,2% του ΑΕΠ.

Το δημοσιονομικό χρέος της Πορτογαλίας, που βρίσκεται στο 66,5% του ΑΕΠ για φέτος, ξεπερνά το όριο του 60% του ΑΕΠ, ενώ εμφανίζει αυξητικές τάσεις.

Πάντως, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Σταθερότητας της Πορτογαλίας προβλέπει την υποχώρηση του ελλείμματος στο 4,8% του ΑΕΠ το 2006 και στο 2,8% το 2008, ενώ η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της χώρας.

Όμως, η Κομισιόν διαπιστώνει πως η δημοσιονομική απειθαρχία της Πορτογαλίας δεν αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο, αφού παρατείνεται εδώ και τρία χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα