Eurobank: Αύξηση του συνόλου αμοιβών εξαρτημένης εργασίας

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 16:02
UPD:16:04
SHUTTERSTOCK

Αύξηση του συνόλου αμοιβών εξαρτημένης εργασίας, αλλά και μείωση του λειτουργικού πλεονάσματος των επιχειρήσεων, διαπιστώνει η Eurobank, στο α' τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί αναλυτικά η ελληνική τράπεζα, το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας - δηλαδή W x L, όπου W οι αμοιβές ανά απασχολούμενο και L η απασχόληση - παρουσίασε ονομαστική αύξηση 4,24% στο α’ τρίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 6 τρίμηνα - με εξαίρεση το β’ τρίμηνο του 2015 - η εν λόγω μεταβλητή κινήθηκε σε ανοδική τροχιά.

Ωστόσο - διευκρινίζει η Eurobank - η προαναφερθείσα αύξηση δεν ήταν προϊόν παράλληλης ενίσχυσης μισθών και απασχόλησης. Οι δύο μεταβλητές ακολούθησαν αντίθετη πορεία. Ο μέσος ονομαστικός μισθός παρουσίασε πτώση ενώ η απασχόληση εξαρτημένης εργασίας αύξηση.

Για τα επόμενα τρίμηνα, ακόμα και στην περίπτωση ανάκαμψης της ζήτησης, οι αναλυτές της τράπεζας δεν αναμένουν να δημιουργηθούν αυξητικές πιέσεις στις αμοιβές ανά απασχολούμενο κυρίως λόγω του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού.

Στον αντίποδα, το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα και μεικτό εισόδημα (ΑΛΠΜΕ), ένα μέτρο της κερδοφορίας των επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων), παρουσίασε μείωση 6,81% στο α’ τρίμηνο του 2016. Αυτή η μεταβλητή μαζί με το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας αποτελούν, σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο, τις δύο συνιστώσες του ΑΕΠ (σε τιμές κόστους) όταν το τελευταίο υπολογίζεται από την πλευρά του εισοδήματος.

Σχετικά με τις επιδόσεις της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, η Eurobank σημειώνει ότι στο γ’ τρίμηνο του 2015, το δ’ τρίμηνο του 2015 και το α’ τρίμηνο του 2016, η ετήσια συρρίκνωση του ονομαστικού ΑΕΠ (σε τιμές αγοράς) ήταν 2,60%, 1,04% και 1,61% αντίστοιχα. Η συνεισφορά του συνόλου των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας ήταν θετική, 0,72, 1,18% και 1,41 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ), ενώ η συνεισφορά του ΑΛΠΜΕ ήταν αρνητική, 1,10, 4,81 και 3,77 ΠΜ.

Συνεπώς, εξηγεί η τράπεζα, τους τελευταίους εννέα μήνες σημειώθηκε μείωση κερδών, πτώση αμοιβών ανά απασχολούμενο (μια προσέγγιση ενός μέσου ονομαστικού μισθού) και αύξηση της απασχόλησης εξαρτημένης εργασίας. Η τελευταία αντιστάθμισε σε έναν βαθμό την πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Σε όρους οικονομικού κυκλώματος, οι προαναφερθείσες μεταβολές αντικατοπτρίστηκαν στη μείωση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης, στην πτώση των επενδύσεων και στη συρρίκνωση των εξαγωγών.

Σε ότι αφορά την αγορά εργασίας, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 24,14% το Μάρτιο του 2016 (οριακή μηνιαία μείωση) και ο αποπληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο -0,87% με βάση τον εθνικό ΔΤΚ και στο -0,20% με βάση τον ΕνΔΤΚ.

Θετική εικόνα από τη βιομηχανία με ετήσια και μηνιαία αύξηση του δείκτη παραγωγής κατά 2,82% και 4,04% αντίστοιχα τον Απρίλιο του 2016. Τέλος, οι εξαγωγές εμπορευμάτων παρουσίασαν ετήσια πτώση 3,76% (λόγω πετρελαιοειδών). Στη αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι εισαγωγές καταγράφοντας αύξηση 7,08% (λόγω πλοίων).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα