Market Beat: Σήμερα καθορίζουν οι θεσμικοί την γνησιότητα της υπέρβασης των 650 μονάδων

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 09:54
UPD:09:55
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Σήμερα, με δεδομένο το «πράσινο φως» από το EWG για την εκταμίευση της δόσης, είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν θα υπερισχύσουν οι αγοραστές, που θέλουν να αυξήσουν θέσεις στο ΧΑ, με την οικονομία σε πλαίσια σταθερότητας που είχαν 2 χρόνια να διαμορφωθούν ή οι πωλητές, λόγω φόβων για  το «Brexit».

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης.

Τα όσα συνέβησαν χθες στο ΧΑ μπορούν να αποδοθούν εν μέρει στο ότι οι άνθρωποι που εκφράζουν την ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις, βιάζονται να δηλώσουν ότι ολοκληρώθηκε, χωρίς εκκρεμότητες, η πρώτη αξιολόγηση. Οι εγχώριοι επενδυτές και θεσμικοί θεώρησαν απόλυτα σίγουρη την έγκριση από το EWG και εκείνο, την προηγούμενη φορά που συνεδρίασε, ζήτησε κι άλλα πριν εισηγηθεί στο Eurogroup την πλήρη εφαρμογή. Επίσης η έγκριση για την υπο-δόση από το Γερμανικό κοινοβούλιο εμφανιζόταν ως σίγουρη. Αλλά και αυτή αναβλήθηκε, γιατί υπήρχαν υπολείμματα ανεκτέλεστων προαπαιτούμενων. Έτσι χθες, αφού από την συνάντηση του EWG στο Ελσίνκι δεν ερχότανε καμία είδηση, η επιφυλακτικότητα που οδήγησε από την αρχή σε χαμηλούς όγκους και μετατράπηκε στο τέλος σε ανησυχία. Αυτή οδήγησε πάλι σε πτώση τους βασικούς δείκτες και τον ΓΔ κάτω από τις 650 μονάδες.

Οι επαγγελματίες σε παγκόσμια κλίμακα έχουν αλλάξει διάθεση αναφορικά με τα assets που θέλουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους και χθες έστειλαν το μήνυμα της ανησυχίας τους. Οι αγορές μετοχών της Wall Street υποχώρησαν την Πέμπτη, μετά από τρεις ημέρες κερδών, γιατί η μείωση του αριθμού των επιδομάτων ανεργίας έδειξε ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά την απρόσμενη πτώση το Μάιο σε αύξηση των θέσεων εργασίας.

Ο S & P 500 έχασε 0,17% για να φθάσει στις 2.115,48 μονάδες, αλλά παρέμεινε μόνο 15 περίπου κάτω από το ρεκόρ υψηλού κλεισίματος. Παγκόσμια οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν σε νέα χαμηλά και ισχυροποιήθηκαν νομίσματα που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο, καθώς οι επενδυτές τράπηκαν σε φυγή προς την ασφάλεια των ομολόγων από τις ανησυχίες σχετικά με το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 23 Ιουνίου.

«Υπάρχει ένα πλήθος διαφορετικών παραγόντων που οδηγούν τις αποδόσεις χαμηλότερα και άρχισαν να εμφανίζονται την περασμένη εβδομάδα με τα αδύναμα δεδομένα γύρω από τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ που μείωσαν τις προσδοκίες για άνοδο στα επιτόκια της Fed», δήλωσε ο κ. Jacq, της BNP Paribas. «Για τη ζώνη του ευρώ, αυτός ήταν ο μόνος περιοριστικός παράγοντας για ακόμα χαμηλότερες αποδόσεις». Η απόδοση του 10ετούς Γερμανικού Bund χτύπησε ένα ιστορικό χαμηλό στο 0,023% ενώ η απόδοση του 10ετούς Βρετανικού χτύπησε χαμηλό όλων των εποχών στο 1,222%.

Οι Ασιατικές μετοχές τραβήχτηκαν πίσω σήμερα Παρασκευή 10/6, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία μετά από την ανάπτυξη ανησυχιών σχετικά με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βρετανία σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι συνεπώς εύκολο στην Αθηναϊκή αγορά που κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί να προβλέψουμε πόσο θα βαρύνει η ανησυχία τους για τον κλυδωνισμό της παγκόσμιας αγοράς και οικονομίας από το «Brexit» έναντι της ανακούφισης για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου επιτυχώς. Πολλά θα κριθούν από τους ρυθμούς συναλλαγών στην πρώτη και την τελευταία ώρα. Το πόσο σημασία δίνουν οι θεσμικοί στην τελευταία ώρα των συναλλαγών η στήλη το έχει υπογραμμίσει αλλά θέλουμε να σημειώσουμε επ’ αυτού πως το ίδιο σημαντική είναι και η πρώτη ώρα. Γιατί στη διάρκειά της οι ισχυρότεροι παράγοντες μετράνε τη διάθεση και την ισχύ των ιδιωτών επενδυτών και των θεσμικών με μικρότερη ισχύ κεφαλαίων. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Οριακά πτωτικά τερμάτισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω των πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και των απωλειών στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,11% στις 17.985,32 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,32% στις 4.958,62 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,17% στις 2.115,54 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε «διορθωτικά», βάζοντας φρένο στο τριήμερο ανοδικό ράλι, καθώς τα συμβόλαια WTI διολίσθησαν κατά 1,27% στα 50,58 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,03% στα 51,97 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις  ΗΠΑ,  κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις κατέγραψαν πτώση κατά 4.000, στις 264.000. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 270.000 αιτήσεις.

Ως αποτέλεσμα, o μέσος όρος του τελευταίου μήνα υποχώρησε κατά 7.500, στις 269.500 αιτήσεις. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων επιδόματος τέλος, μειώθηκε κατά 77.000, στα 2,09 εκατομμύρια άτομα - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.

Παράλληλα η Glencore PLC, ανακοίνωσε την πώληση του 9,99% του αγροτικού της βραχίονα σε καναδικό ασφαλιστικό ταμείο, σε μία προσπάθεια μείωσης του εξωτερικού της δανεισμού. Το ύψος του τιμήματος ανέρχεται στα 624,9 εκατ. δολάρια, ενώ μερίδιο μετοχών – εκτός από το καναδικό ταμείο – αναμένεται να λάβει, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, και η British Columbia Investment Management Corp. Σημειώνεται ότι το καναδικό ταμείο, τον Απρίλιο, είχε αγοράσει και το 40% του αγροτικού βραχίονα της Glencore, με την τελευταία να διαθέτει το δικαίωμα πώλησης ενός πρόσθετου 20% των μετοχών. Ως αποτέλεσμα, η Glencore καθίσταται πλέον, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με ποσοστό μετοχών 50%.

ΕΥΡΩΠΗ

Σημαντικές απώλειες εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Συγκεκριμένα, o βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,10% στις 6.232 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 1,25% στις 10.089 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,97% στις 4.405 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,91% στις 341,25 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Glencore εμφάνισε απώλειες κατά 5,32%, ενώ η Antofagasta «βούλιαξε» στο -6,30% μετά τη μείωση της τιμής στόχου από την Canaccord Genuity. Από την πλευρά της, η Vodafone διολίσθησε κατά 5,60% μετά το deal με τη Sky Network Television, στη Νέα Ζηλανδία.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται «διορθωτικά», υποχωρώντας από τα υψηλά έτους, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 1,33% στα 50,55 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,12% στα 51,92 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε πολιτικούς λόγους απέδωσε ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την ολιγωρία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Το κόστος της καθυστέρησης είναι πολύ υψηλό» τόνισε ενδεικτικά, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών.

Η νομισματική πολιτική - εξήγησε - δεν επαρκεί από μόνη της, για να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία. «Η πολυετής αδύναμη ανάπτυξη έχει εξαλείψει την παραγωγικότητα της Ευρωζώνης και έχει αυξήσει τον κίνδυνο μόνιμης ζημιάς στην οικονομία της Ευρωζώνης» τόνισε, αναλυτικά, ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Στη Βρετανία, συρρίκνωση εμφάνισε τον Απρίλιο το εμπορικό έλλειμμα, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 10,5 δισ. στερλίνες, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,1% στα 26,1 δισ. στερλίνες.

Οι εξαγωγές προς τις μη ευρωπαϊκές χώρες ανήλθαν στα 14 δισ. στερλίνες, ενώ αντίθετα, οι εισαγωγές από την Ε.Ε. ενισχύθηκαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ και συγκεκριμένα, στα 20,1 δισ. στερλίνες. Συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου των υπηρεσιών, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 3,3 δισ. στερλίνες, το μικρότερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τέλος, μείωση εμφάνισαν τον Απρίλιο οι εξαγωγές της Γερμανίας, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν πτώση κατά 0,2% έναντι του Μαρτίου, με το εμπορικό πλεόνασμα ωστόσο, να παραμένει σε υψηλό 26 ετών, καθώς διευρύνθηκε στα 24 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 28,8 δισ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών περί πλεονάσματος 22 δισ. ευρώ.

ΧΑ

Στη προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, η εστίαση των επενδυτικών κριτηρίων δεν άλλαξε. Πάλι εμφανίστηκε αρχικά το υπόλοιπο από τη ζήτηση της προηγούμενης συνόδου που θυμίζουμε ότι εμφανίστηκε στο τέλος του δεύτερου μέρους των συναλλαγών και οδήγησε σε εξάτμιση, σχεδόν ολοκληρωτική, των αρχικών απωλειών. Αλλά η σκληρή πραγματικότητα οδήγησε το ΧΑ σε παράλληλη πορεία έναντι των υπολοίπων αγορών  στην ευρωζώνη.

Για αυτό το αποτέλεσμα στο ΧΑ ήταν πτώση σε συμφωνία με την κάθοδο των τιμών που επικρατεί στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Οι τράπεζες στο ΧΑ επηρέασαν αρνητικά και θετικά σήμερα και δεν επέβαλλαν την πτώση αν και στο τέλος που πιέστηκαν αποφασιστικά  την «άπλωσαν» στους περισσότερους κλάδους.

Η καθοδική τάση για τους βασικούς δείκτες εκφράστηκε με τις επίμονες εντολές πώλησης κύρια στα κερδισμένα για την τρέχουσα εβδομάδα blue chip. Πάλι επικράτησαν πιέσεις που επικράτησαν οκτώ λεπτά μετά από το ξεκίνημα ως τις 10:45 περίπου που εμφανίστηκε το ελάχιστο μέρας για το πρώτο μέρος που ίσχυσε ως τις 15:26. Κατόπιν οι πιέσεις πέρασαν τους δείκτες σε φάση αναζήτηση νέων χαμηλών ημέρας και φάνηκε ότι αυτά θα ήταν οι τιμές των βασικών δεικτών στις 16:05 οι οποίες ήταν ελαφρά χαμηλότερες από την κατώτερη του πρώτου μέρους. Ήτοι από τις 647,8 για τον ΓΔ ήρθαν οι 646,7 και ενώ η ελεύθερη διαπραγμάτευση τον άφησε στις 647,71 κύματα πιέσεων στις δημοπρασίες τον έστειλαν δυο μονάδες χαμηλότερα σε κλείσιμο πάνω στο νέο ελάχιστο μέρας.   Ο ΓΔ σήμερα δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 650 μονάδες.

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο χαμηλότερο του τζίρου της περασμένης μέρας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία μόνιμα σε αρνητικό πεδίο μετά τις 10:42.  Η έναρξη έγινε με οριακό πτωτικό χάσμα για τον ΓΔ όπως και για τον 25άρη. Η εγγραφή του μέγιστου μέρας έγινε στις 10:38  και ήταν οι 653,50 από 658,99 μονάδες για τον ΓΔ ενώ για τον 25άρη ορίστηκε  στις 180,57 από 182,65 μονάδες.  Το ελάχιστο εμφανίστηκε στο κλείσιμο και  ήταν οι 645,69 από 647,04 μονάδες για τον ΓΔ ενώ για τον 25άρη ορίστηκε  στις 178,00 από 178,39 μονάδες.

Οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά πολλές ώρες μετά τις 14:30 κινήθηκαν έντονα πτωτικά αυξάνοντας τις απώλειές τους στο κλείσιμο για τον ΓΔ και τον 25άρη μετά τις δημοπρασίες. Ήταν συνεδρίαση που επανέφερε την αγορά στα επίπεδα της συνόδου της Δευτέρας.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 12) με ένα αμετάβλητο την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 12 είχαν άνοδο και 2 ήταν αμετάβλητες. Στα 54,024 από 61,995 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 36,89 από 36,55 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 68,26% από 58,96% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -1,18%, ο CAC είχε μεταβολή -0,82%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,97%. Οι αγορές στις ΗΠΑ εμφάνισαν πτωτική έναρξη που κατόπιν εξελίχθηκε σε πτωτική κίνηση και έδωσε στον Dow μεταβολή -0,38% και στον S&P500 απώλειες -0,45%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,03% και έφθασε στις 645,69 από 652,38 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 178,00 από 180,33 με μεταβολή -1,29%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ κατά 2 μονάδες προς τα κάτω και τον 25άρη κατά 0,6 οδηγώντας τους στο κατώτερο του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Χημικών +2,16% από -2,58%,  Πρώτων Υλών +1,37% από +1,39%, Τεχνολογίας +0,57% από -0,97%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,44% από +0,58%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -4,35% από -8,00%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,69% από +0,26%, Κατασκευές Υλικά -2,05% από -1,42%, Τηλεπικοινωνιών -1,85% από 0,00%, Ταξίδια Αναψυχή -1,75% από -0,24%, ο 25άρης -1,29% από -0,34%, Τροφίμων Ποτών -1,22% από +3,86%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,17% -1,15%, Κοινής Ωφέλειας -1,15% από -0,64%, Τραπεζών -1,05% από -2,76%, ο ΓΔ -1,03% από -0,19%, Ακίνητης Περιουσίας -0,92% από +0,08%, ο FTSEM -0,70% από -1,01%, Πετρελαίου Αερίου -0,54% από +0,91%, Εμπορίου -0,40% από +3,19%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,024 από 61,995 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,071 από 3,998 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 45,928 από 56,647 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,107 από 0,456 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 47,331 από 47,803 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 47,500 από 75,025 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 44 από 46 των καθοδικών σε 57 από 54 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 22.

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί, την Πέμπτη έδωσαν πάλι στον 25άρη πορεία καθοδική, σε συντονισμό με τις ξένες αγορές. Το κλείσιμο του δείκτη ήταν στο ελάχιστο μέρας, στις 178,00 μονάδες, που σημειώθηκε στις δημοπρασίες και αντιστοιχούσε σε μεταβολή -1,29%. Το μέγιστο ορίστηκε στις 10:38 και ήταν οι 180,57 και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,13%. Ο τζίρος στα παράγωγα έπεσε στα 8,541 από 14,247 εκατ. ευρώ την Τετάρτη.  Η στήλη εκτιμά πως χαμήλωσαν οι ρυθμοί της μετακύλησης θέσεων χθες και σε αυτό οφείλεται η πτώση του τζίρου. Αυτό φαίνεται από την μεταβολή των ανοικτών θέσεων στα ΣΜΕ του 25άρη και από την πτώση των όγκων στα ΣΜΕ επί μετοχών.

Διακινήθηκαν 2420 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου με ανώτερο μέρας στις 180,75 μονάδες και κατώτερο τις 177,50. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 178,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 431 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 177,75 μονάδες και για την επόμενη σειρά ορίστηκε στις 176,50 με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου στα 18.560 από  19.116 και 2.577 από 2.441 για τη σειρά Ιουλίου.  Η οριακή προπορεία του 25άρη έναντι του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς πριν ξεκινήσει η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουνίου, υπογραμμίζει την αδυναμία πρόβλεψης της βραχυπρόθεσμης τάσης καθώς είναι πολυπαραγοντικό το μίγμα που την καθορίζει.

Η δυναμική της εβδομάδας επανέφερε την ισχύ των παρατηρήσεων των εγχώριων αναλυτών που παρουσιάσαμε στο σχόλιο της Δευτέρας:

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec., προσεγγίζοντας  «αισιόδοξα» την τάση  για τον ΓΔ ανέφερε:

«Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αν και έδειξε διάθεση νέας ανοδικής διαφυγής, επέστρεψε στην βάση των 630 – 640 μονάδων και πλέον έχει διαμορφώσει σχηματισμό συσσώρευσης στα υψηλά των τελευταίων έξι μηνών. Η συσσώρευση έχει εκτονώσει τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών, χωρίς να δώσει σημαντική ευκαιρία επανεισόδου στην Αγορά σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.

Η διόρθωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ "ρηχή" και δεδομένης της αποφόρτισης των ταλαντωτών προς το μέσον της ζώνης διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης έχει ανακτήσει τις πιθανότητες ενός νέου ανοδικού κύματος».

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ είναι σε άλλη κατεύθυνση:

«το "εφέ" της επαναφοράς του "waiver" από την ΕΚΤ για τις Ελληνικές Τράπεζες πήρε παράταση και μετατίθεται για μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα στη θέση "hold on" ( αναμονής) βρίσκεται και η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ ευρώ, καθώς θα πρέπει να πάρει το ελεύθερο από το EWG και μετά να επικυρωθεί από πέντε Κοινοβούλια Χωρών Μελών της Ευρωζώνης και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμονής είναι πολύ πιθανό ο Γενικός Δείκτης, εάν συνεχίζει να δηλώνει αδυναμία επιβεβαιωμένης τμήσης των 650 μονάδων, να πραγματοποιήσει μια βραχυχρόνια 'swing' καθοδική κίνηση διάσπασης του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού του περασμένου Απριλίου, θέτοντας ως αρχικό στόχο τις 620 μονάδες. Κίνηση όμως, όπου φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Συμπληρώνουμε τρεις συνεχόμενες εβδομάδες με τον Γενικό Δείκτη να κινείται γύρω από το επίπεδο των 650 μονάδων. Μετά από τους τρεις συνεχόμενους ανοδικούς μήνες που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη 230 μονάδες πάνω από τα χαμηλά, η συσσώρευση αυτή λαμβάνει μέρος στα υψηλά της περιόδου και πάνω από σημαντικές αντιστάσεις όπως είναι ο απλός και εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Στα θετικά αυτής της συσσώρευσης ο χαμηλός τζίρος, ενώ οι όποιες ρευστοποιήσεις αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών απορροφούνται εύκολα χωρίς διάσπαση στηρίξεων. Σπάσιμο αυτής της συσσώρευσης που τα όρια της καθορίζονται από τις 630 και 660 μονάδες, θα δώσει σημαντική κίνηση προς την κατεύθυνση της διάσπασης.

Η αναμονή της Αγοράς είναι δικαιολογημένη καθώς σημαντικές εξελίξεις θα δώσουν τον τόνο τον τρέχοντα μήνα. Οι αποφάσεις της Fed στις 15/6 θα καθορίσουν την πορεία των Διεθνών Αγορών, ενώ όσο πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα της Μ Βρετανίας (23/6) η νευρικότητα θα γίνεται πιο έντονη.

Ο κίνδυνος ενός "Brexit" δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί από τις Αγορές και όσο πλησιάζουμε στην ημέρα διεξαγωγής οι Αγορές θα επικεντρωθούν σ’ αυτό. Στις 24/6 περιμένουμε την αξιολόγηση της Moody’s για την Ελληνική Οικονομία ενώ νωρίτερα στις 16/6 έχουμε Eurogroup. Η πορεία της Αγοράς ως σήμερα δείχνει να έχει προεξοφλήσει την εκταμίευση της δόσης, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει για τον χρόνο επαναφοράς του "waiver" και συμμετοχής των Ελληνικών ομολόγων στο "QE". Η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και η επίπτωση τους στην οικονομία θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα, ενώ η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την συνέχεια.

Όταν η Αγορά ξεπεράσει τον σκόπελο της αβεβαιότητας που δημιουργεί το Βρετανικό δημοψήφισμα, ο δρόμος για πάνω από τις 700 μονάδες φαντάζει εφικτός. Στα θετικά των τελευταίων συνεδριάσεων η διάχυση του ενδιαφέροντος σε περισσότερες μετοχές, καθώς όταν σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και υπάρξει ένα έστω βραχυχρόνιο περιβάλλον σταθερότητας, η ανακάλυψη "κρυμμένων αξιών" στο Χρηματιστήριο είναι αυτονόητη.

Σε αντίθετη περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό, είναι λογικό οι αναταραχή στις Αγορές να επηρεάσει και την Ελληνική, που θα αναζητήσει στηρίξεις στις 610 και 580 μονάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές τραβήχτηκαν πίσω σήμερα Παρασκευή 10/6, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία μετά από την ανάπτυξη ανησυχιών σχετικά με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βρετανία σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έπεσε -0,5%, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί μια εβδομαδιαία άνοδο +1,7%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε στην αρχή -0,5% και στη συνέχεια έφθασαν οι απώλειές του στο -0,7%, αλλά στο δεύτερο μέρος υποχώρησε -0,45% μειώνοντας τις απώλειες για την εβδομάδα στο -0,2%.

Ο Δείκτης της Κίνας CSI 300 γλίστρησε -0,4% και ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,3%. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,56%, οδεύει προς μια απώλεια της τάξης του -1,6% για την εβδομάδα.

Η απόδοση του 10ετούς Γερμανικού Bund χτύπησε χθες ένα ιστορικό χαμηλό στο 0,023% ενώ η απόδοση του 10ετούς Βρετανικού χτύπησε χαμηλό όλων των εποχών στο 1,222%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ έσπασε το εύρος διαπραγμάτευσης που έχει από τον Μάρτιο για να χτυπήσει ένα χαμηλό 3 1/2 μηνών στο 1,659% την Πέμπτη. Τελευταία στις ασιατικές συναλλαγές ανήλθε στο 1,6798%.

Η τιμή Spot του χρυσού σύρεται προς τα πίσω 0,2% σήμερα Παρασκευή στα 1.266,86 δολάρια η ουγγιά, μετά την αναρρίχηση ως τα 1271,31 στη διάρκεια της νύχτας. Είναι έτοιμη για άνοδο  +1,8% για την εβδομάδα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Βέβαιος ότι στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup (την Πέμπτη, 16η Ιουνίου) θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος συμμετείχε σήμερα Πέμπτη σε πάνελ συζήτησης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών, ανέφερε πως η χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα εξετάσει την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων.

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα άναψε το βράδυ της Πέμπτης το EuroWorking Group (EWG), δηλαδή οι τεχνοκράτες των χωρών της Eυρωζώνης, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα και συνεπώς ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η σκυτάλη τώρα περνά στα κοινοβούλια ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, τα οποία καλούνται με τη σειρά τους να επικυρώσουν τη συμφωνία, μια διαδικασία που θεωρείται πλέον τυπικού χαρακτήρα.

Οι εξελίξεις μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, Ντίμιταρ Ράντεφ, στη Σόφια. «Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει βελτίωση κατά την πρόσφατη περίοδο και ο τραπεζικός τομέας της χώρας, μετά τις επιτυχείς διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης, είναι πλέον ισχυρότερος» τόνισε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Η εφαρμογή των πρόσφατων μέτρων λιτότητας ισούται με το τέλος των ψευδαισθήσεων, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο. Η χώρα - τονίζει μεταξύ άλλων - εισέρχεται σε νέα υφεσιακή τροχιά, που ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία. «Και υπάρχουν κάποια εχέγγυα προς αυτή τη κατεύθυνση, όπως είναι η υιοθέτηση, ήδη από σήμερα, όλων των μέτρων προσαρμογής για την επόμενη τριετία» προσθέτει ο Σύνδεσμος.

Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε., μετά την εκλογή των Παντελή Καραλευθέρη και Νικόλαο Φωτόπουλο ως νέα μέλη στο δ.σ.

Για τις 30 Ιουνίου ορίστηκε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Marfin Investment Group Α.Ε. Συμμετοχών, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εκλεγούν τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Παράλληλα, οι μέτοχοι θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις και επί πλειάδας ζητημάτων.

Την παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα στις εισαγωγές και εξαγωγές που έχουν προκληθεί από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια.

Σχέδια «απεμπλοκής» των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που διαρκούν πλέον δύο εβδομάδες, επεξεργάζονται από χθες κυβέρνηση αλλά και ιδιωτικός τομέας, αφού η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα με την ΟΜΥΛΕ απέβη άκαρπη. Ειδικά ο τομέας της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά κινδυνεύει με καταστροφή. Το Σαββατοκύριακο αναμένονται στον ΟΛΠ περίπου 15.500 επιβάτες κρουαζιέρας με οκτώ κρουαζιερόπλοια, τα οποία θα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν αν δεν λυθεί η απεργία, ή αν δεν ανασταλεί προσωρινά. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του ΟΛΠ Γιώργο Κούβαρη, τα δύο εξ αυτών δεν είναι τεχνικά εφικτό να εξυπηρετηθούν σε άλλο λιμάνι.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε πολιτικούς λόγους απέδωσε ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την ολιγωρία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Το κόστος της καθυστέρησης είναι πολύ υψηλό» τόνισε ενδεικτικά, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών. Η νομισματική πολιτική - εξήγησε - δεν επαρκεί από μόνη της, για να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία. «Η πολυετής αδύναμη ανάπτυξη έχει εξαλείψει την παραγωγικότητα της Ευρωζώνης και έχει αυξήσει τον κίνδυνο μόνιμης ζημιάς στην οικονομία της Ευρωζώνης» τόνισε, αναλυτικά, ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Τη χορήγηση έκτακτου δανείου στην πολιτεία του Ρίο Ντε Τζανέιρο εξετάζει η κεντρική κυβέρνηση της Βραζιλίας, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Το έκτακτο δάνειο, με εγγυήσεις του δημοσίου, αναμένεται να χρηματοδοτήσει τοπικές εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας. Μέρος του δανείου θα χρησιμοποιηθεί και για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις κατέγραψαν πτώση κατά 4.000, στις 264.000. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 270.000 αιτήσεις. Ως αποτέλεσμα, o μέσος όρος του τελευταίου μήνα υποχώρησε κατά 7.500, στις 269.500 αιτήσεις. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων επιδόματος τέλος, μειώθηκε κατά 77.000, στα 2,09 εκατομμύρια άτομα - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.

Στην αναγκαιότητα εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών. «Η Ευρώπη εξέρχεται από την οικονομική κρίση και οι μεταρρυθμίσεις είναι άκρως απαραίτητες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την αύξηση των θέσεων εργασίας» εξήγησε αναλυτικά, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Συρρίκνωση εμφάνισε τον Απρίλιο το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 10,5 δισ. στερλίνες, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,1% στα 26,1 δισ. στερλίνες. Οι εξαγωγές προς τις μη ευρωπαϊκές χώρες ανήλθαν στα 14 δισ. στερλίνες, ενώ αντίθετα, οι εισαγωγές από την Ε.Ε. ενισχύθηκαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ και συγκεκριμένα, στα 20,1 δισ. στερλίνες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα