Ν. Ζηλανδία: Χαμηλότερη των προβλέψεων η οικονομική ανάπτυξη

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 08:33

ME χαμηλότερο ρυθμό, απ'ό,τι αναμενόταν, αναπτύχθηκε η οικονομία της Ν. Ζηλανδίας το πρώτο τρίμηνο, ωθώντας το εθνικό νόμισμα χαμηλότερα, καθώς εικάζεται, ότι η Κεντρική Τράπεζα, δεν θα αυξήσει, μετά από επτά φορές, τους τελευταίους 18 μήνες, τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2004, όταν σημείωσε ανάπτυξη 0,3%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Ουέλινγκτον. Κατά μέσον όρο, 10 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ν. Ζηλανδίας θα ήταν 0,8%. Η οικονομία, αναπτύχθηκε 2,5% σε σύγκριση με πέρυσι και με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη συρρικνώθηκε, μετά την κίνηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Alan Bollard, να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού και στα υψηλότερα επίπεδα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα από την Moody's Investors Service. Η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις με τον μισό ρυθμό των προβλέψεων του Bollard, καθώς η άνοδος κατά 11% του νομίσματος της Ν. Ζηλανδίας, πέρυσι, περιέκοψε την αξία των πωλήσεων στο εξωτερικό, εταιρειών, όπως της Fonterra Cooperative Group Ltd. της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο.

Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας, υποχώρησε στα 70,33 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, από 70,75 σεντς, πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των λοιπών νομισμάτων στον κόσμο, σήμερα. Αγοράστηκε στα 70,54 σεντς του δολ. των ΗΠΑ, στις 3:18' μ.μ., στο Ουέλινγκτον. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων 6%, που λήγουν τον Απρίλιο του 2015, υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης, ή 0,05%, φθάνοντας στο 5,70%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα