Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 09:13
UPD:16:06

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ και οι εργασιακές σχέσεις «κατεβάζουν» στους δρόμους σήμερα εργαζόμενους και συνταξιούχους, με την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.

Στην απεργία παίρνουν μέρος εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, Ολ. Αεροπορία, Λιμάνια, Μετρό, Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο κ.ά.) και τις Τράπεζες, που θα συνεχίσουν και την επόμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους σύμφωνα με νέα απόφαση της ΟΤΟΕ.

Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση παίρνουν μέρος και οι δημόσιοι υπάλληλοι, με τρίωρη στάση εργασίας (10:00-13:00) σύμφωνα με σχετική απόφαση της ΑΔΕΔΥ.

Στους δρόμους της Αθήνας, εκτός από τους απεργούς, θα κινηθούν για κάποιες ώρες τα μπλε λεωφορεία και τα τρόλεϊ, αφού οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τους κήρυξαν στάσεις εργασίας.

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία θα έχουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, ενώ τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν μόνο για 2 ώρες και συγκεκριμένα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 6 το πρωί και από 11 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.

Όσον αφορά στα μέσα μεταφοράς της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Συμπρωτεύουσας αποφάσισαν να κηρύξουν δύο τρίωρες στάσεις εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας), συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα συλλαλητήριο στις 10:30 στο Σύνταγμα. Στο «στόχαστρο» των συνδικάτων το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις, θέματα για τα οποία τα συνδικάτα είναι κατηγορηματικά αντίθετα σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. Παράλληλα το ωράριο πυροδοτεί και νέες αντιδράσεις.

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τις ρυθμίσεις και προσανατολίζεται σε νέες κινητοποιήσεις, όταν θα συνεδριάσει εκ νέου στις 30 Ιουνίου για να αξιολογήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 29 Ιουνίου κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης για κατάργηση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Ολυμπιακές Αερογραμμές

Την ακύρωση σημαντικού αριθμού πτήσεων και ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό των Ολυμπιακών Αερογραμμών κυρίως στο εσωτερικό, προκάλεσε η αιφνίδια απεργία που αποφάσισαν χθες τα ξημερώματα και πραγματοποίησαν περίπου 230 συμβασιούχοι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές της εταιρείας με αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Συγκεκριμένα, επί συνόλου 117 προγραμματισμένων για χθες δρομολογίων ματαιώθηκαν μέχρι τη λήξη της ημέρας 72 δρομολόγια, κυρίως εσωτερικού.

Η απόφαση των συμβασιούχων ιπταμένων συνοδών και φροντιστών να αρνηθούν την παροχή υπηρεσίας στις προγραμματισμένες πτήσεις των Ο.Α., χαρακτηρίζεται από την εταιρεία, παράνομη, αντισυμβατική και εκβιαστική.

Σημειώνεται ότι, οι συμβασιούχοι από την πλευρά τους αναφέρουν ότι ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεων τους από τετράμηνες σε εξάμηνες και μισθολογική εξίσωσή τους με τους ιπταμένους συνοδούς /φροντιστές του τακτικού προσωπικού.

Ωστόσο προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και σήμερα, Παρασκευή, στα αεροδρόμια όλης της χώρας καθώς ματαιώνονται 116 πτήσεις λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Η ΟΤΟΕ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Τραπεζοϋπάλληλοι και την επόμενη εβδομάδα, με νέα 48ωρη απεργία που αποφάσισαν για την Δευτέρα και Τρίτη.

Τη σχετική απόφαση έλαβε χθες η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας.

Παράλληλα με τις νέες κινητοποιήσεις, οι συνδικαλιστές θα αρχίσουν εκστρατεία ενημέρωσης σ' όλη την Ελλάδα, για τα αιτήματα που προβάλλουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα