Βελτιωμένο κλίμα διαπιστώνουν οι τράπεζες μετά τις επαφές τους στο Παρίσι

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 07:59
UPD:08:05
REUTERS/Lucas Jackson

H ετήσια εκδήλωση της Goldman Sachs γίνεται φέτος στο Παρίσι και η παρουσία των ελληνικών τραπεζών συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών. 

της Άννας Δόγα

Το βελτιωμένο κλίμα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτυπώθηκε στις παρουσιάσεις και τις συναντήσεις που είχαν τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών χθες κα σήμερα στο European Financial Conference της Goldman Sachs.

H ετήσια εκδήλωση της αμερικανικής τράπεζας γίνεται φέτος στο Παρίσι και η παρουσία των ελληνικών τραπεζών συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών, με τα θέματα της συμμετοχής στο QE, της αναδιάρθωσης του χρέους και της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων να είναι τα κεντρικά στις ερωτήσεις των επενδυτών.

Οι πρώτες επαφές με επενδυτές μετά την αξιολόγηση κατέδειξαν καλό κλίμα καθώς περιορίστηκε η αβεβαιότητα, χωρίς πάντως να λείπει ο προβληματισμός για την εφαρμογή από την κυβέρνηση των συμφωνηθέντων και των μεταρρυθμίσεων.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, για πρώτη φορά μετά από καιρό υπήρξε ενδιαφέρον και από long only επενδυτές, οι οποίοι ήταν υποεπενδεδυμένοι στην ελληνική αγορά και περνούν σε θέση neutral.

To στόρυ των επόμενων μηνών για τις ελληνικές τράπεζες είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής στο QE που θα επηρεάσει τις τιμές των ομολόγων, οδηγώντας σε άνοδο τις μετοχές, και η αναδιάρθρωση του χρέους.

Στα αμιγώς τραπεζικά θέματα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας και οι επενδυτές απηύθυναν ερωτήσεις για το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα βελτιωθεί περαιτέρω, όπως και για τους στόχους που θα θέσει τον Σεπτέμβριο ο SSM στις τράπεζες. Προβληματισμός διατυπώθηκε για το ενδεχόμενο να είναι οι στόχοι πολύ «επιθετικοί» πιέζοντας τις τράπεζες σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων, ενώ τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών τόνισαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν σε μια τέτοια εκτίμηση. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα