Το ΥΕΝ για τη θαλάσσια σύνδεση Ελλάδος - Κύπρου

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 16:32

Επιστολή προς τις ναυτιλιακές ενώσεις, για την εκδηλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την ενεργοποίηση της γραμμής για τη θαλάσσια σύνδεση Ελλάδος – Κύπρου, απέστειλε το ΥΕΝ.

Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στα πλαίσια της επικείμενης υποβολής κοινής πρότασης έργων από την Ελλάδα και την Κύπρο, σε ανταπόκριση στην πρόσκληση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και την ανάπτυξη των θαλάσσιων λεωφόρων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΕΝ, μετά την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, συμφωνήθηκε από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο χωρών η υποβολή κοινής πρότασης έργου συνολικής δαπάνης 15 εκατ. ευρώ για τη μεταφορική σύνδεση και την ανάπτυξη υποδομής της θαλάσσιας λεωφόρου Ελλάδος - Κύπρου, και συγκεκριμένα τη θαλάσσια σύνδεση των λιμένων Πειραιά, Ηρακλείου και Λεμεσού και τη δημιουργία βασικών υποδομών, για το οποίο προβλέπεται Κοινοτική συμμετοχή μέχρι 20%.

Όπως επισημαίνεται, με το προτεινόμενο έργο διανοίγονται ουσιαστικές δυνατότητες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών και κυπριακών λιμένων, μέσω της πραγματοποίησης μεγάλων έργων υποδομών, αλλά και για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στα πλαίσια της προώθησης της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και των συνδυασμένων μεταφορών στην περιοχή της Μεσογείου.

Ενδιαφέρον για τη γραμμή Ελλάδος - Κύπρου έχουν εκδηλώσει μέχρι σήμερα η Ναυτιλιακή εταιρεία Α.Ν.Ε.Κ. και ο Κυπριακός Όμιλος Λούη. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, θα ακολουθηθούν επακριβώς οι κοινοτικές διαδικασίες που προβλέπονται για την επιλογή του μεταφορέα και τη διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων για αρχικά έξοδα ενεργοποίησης (start up aid) διάρκειας δύο χρόνων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα