Αλογοσκούφης: Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε νέα εποχή

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 16:34
UPD:16:47

«Η Ελλάδα έχει μπει σε μια νέα εποχή. Μια εποχή μακροοικονομικής σταθερότητας, αυξημένης ανταγωνιστικότητας, περισσότερων επενδύσεων στην παιδεία, πιο ισόρροπης ανάπτυξης. Μια εποχή αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πολύ καλές».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Euro50 Group. «Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί. ¶λλωστε και η ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ένας φιλόδοξος στόχος τον οποίον επιτύχαμε. Θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνησή μας θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και θα επιτρέψει στην επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί σε ένα περιβάλλον με ξεκάθαρους κανόνες για όλους», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες που παραλάβαμε. Αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητές μας και τα πλεονεκτήματά μας. Έχουμε πλήρη επίγνωση των ευκαιριών μπροστά μας και οδηγούμε την ελληνική οικονομία σε μια νέα πορεία. Επωφελούμαστε από τη σταθερότητα που προσφέρει η ΟΝΕ για να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας και να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική και πιο δυναμική».

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, αντιμετώπισε μια παρατεταμένη περίοδο με προβλήματα που συνδέονται με την χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Η νέα κυβέρνηση, όπως είπε, αποκατέστησε τη δημοσιονομική διαφάνεια, η οποία αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα στο παρελθόν, και ακολουθεί μια πολιτική ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια προσεκτικά σχεδιασμένη πολιτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Το πρόγραμμά μας βασίζεται σε τρεις αρχές: Στην επιχειρηματικότητα, στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα. Έχουμε ήδη εγκαινιάσει πολιτικές που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας».

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι χρειάσθηκε να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες από πολλές χώρες για να επιτύχουν την ένταξή τους στο ευρώ, εξαιτίας των μεγάλων διαρθρωτικών διαφορών και εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν απαραίτητες σημαντικές δημοσιονομικές προσαρμογές. Ωστόσο, οι δημοσιονομικές ανισορροπίες δεν εξαλείφθηκαν. Υπήρξαν δυσκολίες τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Περαιτέρω δημοσιονομικές προσαρμογές είναι απαραίτητες, μαζί με διαρθρωτικές αλλαγές, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό δεν είναι η εφαρμογή του ΠΣΑ, αλλά το μέλλον της Ευρώπης καθ΄εαυτό. Το πρόσφατο διπλό «όχι» από την Γαλλία στις 29 Μαΐου και την Ολλανδία την 1η Ιουνίου, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Τα δύο «όχι» έδειξαν ότι πολλές φορές οι πολίτες δεν θέλουν να νοιώθουν ότι οι εξελίξεις τους προσπερνούν και ότι κάθε τόσο πρέπει να υπάρχουν ορισμένες παύσεις για να αφομοιωθούν οι εξελίξεις από την κοινωνία και τους πολίτες. Οι πολίτες που απέρριψαν την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη ζήτησαν λοιπόν περισσότερο χρόνο».

Απαραίτητες οι διαρθρωτικές αλλαγές

Είναι άστοχο, υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, να κατηγορούμε για τα διάφορα πολιτικά και οικονομικά εμπόδια που συναντάμε στην Ευρώπη το κοινό μας νόμισμα. Ως υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε., δεν θα έπρεπε να ζητούμε μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, αλλά πρέπει να επικεντρώσουμε στη δημοσιονομική σταθερότητα, στις διαρθρωτικές αλλαγές και στον διεθνή προσανατολισμό των οικονομιών μας:

-Στη δημοσιονομική σταθερότητα, γιατί τα υψηλά ελλείμματα είναι ασύμβατα με το κοινό νόμισμα.

-Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της Ευρωζώνης.

-Στον διεθνή προσανατολισμό, γιατί η Ευρώπη ανήκει στην ευρύτερη διεθνή οικονομία.

«Χρειάζεται ένα νέο όραμα. Ένα νέο όραμα και μια νέα ηγεσία. Μια νέα ηγεσία, η οποία θα κάνει τον κόσμο να εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και που θα εμπνεύσει τους πολίτες. Μια ηγεσία που θα μπορέσει να φέρει το όραμα της Ε.Ε. πιο κοντά στους πολίτες. Μια ηγεσία που δεν θα θεωρείται από τους πολίτες ως μια προνομιούχος γραφειοκρατία, αποστασιοποιημένη από την καθημερινή ζωή των πολιτών, ξεκομμένη από την πραγματικότητα, αλλά ως μια ρεαλιστική και ικανή δύναμη προόδου», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα