Την αντίδρασή του για τον αποκλεισμό από τη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου στη Βουλή εκφράζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) τονίζοντας ότι «αποτελεί σίγουρα καινοτομία η κυβέρνηση και η Βουλή να «ομνύουν» στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας για τα επόμενα χρόνια αλλά να ξεχνούν αυτούς που θα κληθούν να τον υπηρετήσουν στην πράξη, δηλαδή τους μηχανικούς της χώρας».
Όπως αναφέρει «αποτελεί καινοτομία η «παράλειψη» της ακρόασης, με τον ορθό θεσμικά τρόπο, του επίσημου και θεσμοθετημένου τεχνικού συμβούλου της Κυβέρνησης και της Πολιτείας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, από τη Βουλή των Ελλήνων».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μετά από συζήτηση στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ για το θέμα, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η έντονη αντίδραση για την «παράλειψη» αυτή των άλλων φορέων της Πολιτείας προς το Επιμελητήριο, εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί σύντομα η κυβέρνηση ότι είναι προς όφελος αυτής και των πολιτών να λαμβάνει υπ' όψιν τις απόψεις των θεσμικών συμβούλων της, απλά διότι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τα θέματά τους.
Οι προτάσεις
Ως προς το περιεχόμενο το ΤΕΕ τονίζει ότι οι επενδύσεις που στοχεύει να προσελκύσει στη χώρα ο νέος αναπτυξιακός θα καθυστερήσουν ή δεν θα έρθουν καθόλου αν δεν βελτιωθεί το αδειοδοτικό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα:
- πρέπει να προβλέπεται ηλεκτρονική διαδικασία αδειοδότησης για κάθε επένδυση και για κάθε επιχείρηση, μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα.
- οι αδειοδοτήσεις θα πρέπει να εκδίδονται άμεσα με την ευθύνη μηχανικού και επιχειρηματία για την εγκυρότητα των στοιχείων και θα ελέγχονται εκ των υστέρων από τη δημόσια διοίκηση
- οι έλεγχοι αυτοί δέον είναι να ανατίθενται σε πιστοποιημένους εξωτερικούς ελεγκτές με γνώσεις και επιστημοσύνη. Το ίδιο πρέπει να συμβεί άμεσα για κάθε ιδιωτική ή δημόσια οικοδομή, με την έναρξη λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Συστήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, που το ΤΕΕ έχει ήδη έτοιμο και λείπουν μόνο οι υπογραφές των αρμοδίων Υπουργών.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα τα εκκρεμή ζητήματα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα νέο πλαίσιο χρήσεων γης, προσαρμοσμένο στη σημερινή πραγματικότητα και να καταργηθεί άμεσα η «επιστροφή στο παρελθόν του 1987» που νομοθέτησε η κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες.
Ειδικά για τον Τουρισμό τα συναρμόδια Υπουργεία πρέπει να ολοκληρώσουν άμεσα την κατάθεση νέου Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό που το ΣτΕ ακύρωσε για τυπικούς κυρίως λόγους, ώστε να αποκτήσουν ασφάλεια δικαίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Προτείνει ακόμα:
- Να υπάρχει πλήρης φοροαπαλλαγή για μία επιχείρηση για διάστημα, όσο διαρκεί η ολοκλήρωση αδειοδότησης, εφόσον έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος.
- Να υπάρχει πλήρης φοροαπαλλαγή για μια επιχείρηση για όσο διάστημα δεν λαμβάνει από το Κράτος την επιχορήγηση που έχει εγκριθεί.
Αυτό σημαίνει ότι αν καθυστερεί η αδειοδότηση έναν χρόνο, ενώ έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος, τότε για τον επόμενο χρόνο η επιχείρηση θα πληρώσει μηδενικό φόρο. Το ίδιο θα συμβεί αν το Κράτος δεν δίνει στην επιχείρηση το ποσό της επιχορήγησης που έχει εγκριθεί.
Απουσία διασύνδεσεις με το ΕΣΠΑ
Ιδιαίτερα μνεία κάνει στο γεγονός ότι από το σχέδιο νόμου του νέου αναπτυξιακού απουσιάζει η διασύνδεση με τα άλλα προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ και ο σχεδιασμός συμπληρωματικότητας των δράσεων για τη μεγιστοποίηση της εθνικής και κοινοτικής επένδυσης, δηλαδή του δημοσίου χρήματος.