500 εκατ. ευρώ ρίχνει η Vodafone σε δίκτυα νέας γενιάς

2016 - 2020: Ο νέος δ.σ. Χ. Μπρουμίδης παρουσιάζει τον σχεδιασμό
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 10:27
UPD:10:27
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Τα σχέδια της Vodafone Ελλάδος για τα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) παρουσίασε χθες ο νέος διευθύνων σύμβουλός της, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τον προϋπολογισμό των επενδύσεών της για το διάστημα 2016-2020.

Ο Χάρης Μπρουμίδης, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει τα ηνία της Vodafone Ελλάδος έπειτα από 8 χρόνια σε άλλες εταιρείες του ομίλου (Αλβανία, Γκάνα), σε μια εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση χθες είπε πως το πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία σε NGA, τόσο για την κινητή όσο και για τη σταθερή τηλεφωνία. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε, οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν από το 2008 έως σήμερα είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η συμβολή της εταιρείας, άμεση και έμμεση, στην ελληνική οικονομία τη διετία 2014 - 2015 αποτιμάται σε 850 εκατ. ευρώ.

«Η Ελλάδα πρέπει να φύγει μπροστά»

Έχουμε τη διάθεση, τη στρατηγική και τα κεφάλαια για να επενδύσουμε, ωστόσο για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε το κατάλληλο περιβάλλον. Χρειάζεται να λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός, είπε ο Χάρης Μπρουμίδης, νέος διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος.

«Έχουμε τη διάθεση, τη στρατηγική και τα κεφάλαια για να επενδύσουμε, ωστόσο για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε το κατάλληλο περιβάλλον, ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο να επιτρέπει σε περισσότερους παρόχους να επενδύσουν. Χρειάζεται να λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός και να αποφεύγονται λογικές που ευνοούν τα μονοπώλια» τόνισε ο επικεφαλής της Vodafone και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα πρέπει να φύγει μπροστά με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και αυτές δεν είναι ο χαλκός. Οι δυνατότητες του χαλκού έχουν εξαντληθεί, δεν ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες. Π.χ. δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτική τηλεόραση μέσω του χαλκού. Με την τεχνολογία Vectoring που θέλει να εγκαταστήσει ο ΟΤΕ, χωρίς όρια και προϋποθέσεις, θα μείνουμε εκεί που είμαστε».

Όπως είπε το σχέδιο της Vodafone είναι να επενδύσει ώστε η οπτική ίνα να πάει μέχρι τα κτήρια και τα σπίτια και μόνον σε ένα μικρό τμήμα της χώρας μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες.

Ο κ. Μπρουμίδης εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους η αγορά συνολικά θα περάσει σε θετικό πρόσημο, καθώς και ότι η συνολική επίπτωση της αύξησης της φορολογίας δεν θα είναι σημαντική. Αναφορικά με τις προτάσεις για τηλεπικοινωνιακά έργα του υπουργείου Υποδομών που έχουν αναρτηθεί στην επενδυτική πύλη για το «πακέτο» Γιούνκερ, σημείωσε πως θα πρέπει πρώτα να γίνει γνωστό το πλαίσιο.

«Ενδιαφερόμαστε αλλά δεν καιγόμαστε»

Για τη Forthnet απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος είπε χαρακτηριστικά ότι «ενδιαφερόμαστε, αλλά δεν καιγόμαστε. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που κάναμε τη μη δεσμευτική προσφορά μας (από κοινού με τη Wind) και οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια αποτίμηση της εταιρείας και αυτό δεν είναι ορατό εξαιτίας του υψηλού δανεισμού της εταιρείας».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι γίνονται σποραδικές συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες της Forthnet και υπογράμμισε: «Αναμένουμε από αυτές να μας πουν πώς το βλέπουν», ενώ συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι στην Ελλάδα μπορούν μεσοπρόθεσμα να επιβιώσουν εταιρείες που έχουν κάποιο μέγεθος. Η συγκέντρωση είναι προς το καλό της αγοράς».

Μιλώντας πιο προσωπικά για τον εαυτό του και την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος παρατήρησε πως νιώθει ότι έχει γυρίσει σε άλλο τόπο από αυτόν που έφυγε, ωστόσο πρόσθεσε πως είναι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύει πως η κατάσταση θα αλλάξει, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Όπως είπε, «ο κόσμος αλλάζει και δεν μπορούμε καν να φανταστούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε 5 με 10 χρόνια».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα