Απότομη υποχώρηση στα χρηματιστήρια

Δεν άντεξαν την πίεση
Σάββατο, 25 Ιουνίου 2005 00:01
UPD:00:08

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ οδήγησε στο κόκκινο τα διεθνή χρηματιστήρια καθώς κορυφώνονται οι ανησυχίες για το μέγεθος των επιπτώσεων από το υψηλό ρεκόρ του κόστους καυσίμων στην οικονομία και τα εταιρικά κέρδη.

Ο ξέφρενος καλπασμός των τιμών του πετρελαίου στο ιστορικό υψηλό των 60 δολαρίων το βαρέλι για δεύτερη συνεχή ημέρα λύγισε τη Wall Street όπου οι απώλειες των μετοχών διευρύνθηκαν μαζί με την αύξηση των ανησυχιών των επενδυτών για την οικονομία και τις εταιρικές κερδοφορίες.

Ήδη πολλές αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να ανακοινώνουν τις πρώτες αυξήσεις εισιτηρίων για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την απογείωση των τιμών του πετρελαίου.

Ο φόβος ότι το ακριβό κόστος ενέργειας θα επιβραδύνει τους ρυθμούς αύξησης των εταιρικών κερδών διατήρησε τις μετοχές σε καθοδικό κανάλι καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 υποχώρησε κατά 1,5%, ο Dow Jones έχασε 2,4% και ο Nasdaq σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 1,4% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις 15 Απριλίου.

Επίσης η ανακοίνωση αποθαρρυντικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ ενέτεινε τις πιέσεις στη Wall Street.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ελαφρώς και για τις οικονομικές αναφορές που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα όπως για τις κατασκευαστικές δαπάνες, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και το πιο σημαντικό γεγονός η συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για τη νομισματική πολιτική την ερχόμενη Πέμπτη.

Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει την Τετάρτη και την Πέμπτη και οι περισσότεροι αναμένουν μια αύξηση των επιτοκίων στο 3,25% η οποία θα είναι έννατη στη σειρά από τον περασμένο Ιούνιο.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχασαν όλα σχεδόν τα κέρδη της εβδομάδας ενώ τα μικτά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δεν προσέφεραν καμία βοήθεια.

Ο δείκτης FTSErofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 0,8% στις 1.141,9 μονάδες περίπου 0,80% χαμηλότερα από τα υψηλότερα τριετίας, χάνοντας περισσότερο του 1,1% του ράλι του τελευταίου διημέρου.

Ο δείκτης παραμένει υψηλότερα κατά 10% από την αρχή του έτους αλλά οι ανησυχίες για το ρεκόρ υψηλό του πετρελαίου ενδεχομένως να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις.

Ο δείκτης Nikkei έχασε 0,34% κλείνοντας στις 11.537,03 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα