Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, μετά την αναρρίχηση του πετρελαίου, πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι, για πρώτη φορά και την κυβερνητική έκθεση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε απροσδόκητη μείωση των παραγγελιών εξοπλισμού για τις επιχειρήσεις. Οι μετοχές της Sony Corp. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την πτώση.

«Το πετρέλαιο σε επίπεδα ρεκόρ, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών», ανέφερε ο Atsushi Osa, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερα από 100 δισ. δολ. σε μετοχές με την Sumitomo Mitsui Asset Management Co., στο Τόκυο. Ο ίδιος, σχεδιάζει να μειώσει το χαρτοφυλάκιό του σε μετοχές και να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων. «Δεν υπάρχει καμμία απολύτως αμφιβολία ότι οι μερικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τη μείωση των περιθωρίων κέρδους τους», κατέληξε.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,8%, φθάνοντας στις 99,16 μονάδες, στις 11:29 π.μ., στο Τόκυο. Εννέα από τους 10 κλάδους που απαρτίζουν τον δείκτη, κινούντο πτωτικά. Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τις δαπάνες των καταναλωτών και των εταιρειών της τεχνολογίας, σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι το υψηλότερο κόστος των καυσίμων, θα περιορίσει τις δαπάνες.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, υποχωρούσε 1,2%, φθάνοντας στις 11.403,71 μονάδες, τη στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα, έχανε 1,4%. Και οι δύο χώρες, εισάγουν σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνουν. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες.

Οι αμερικανικές μετοχές, σημείωσαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι το υψηλότερο κόστος των καυσίμων θα ψαλιδίσει την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη.

Οι μετοχές της Sony, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας ηλεκτρονικών αγαθών ευρείας κατανάλωσης, υποχωρούσαν 1,3%, φθάνοντας στις 3.830 γιέν η μία. Οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ, αποτέλεσαν, τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, περισσότερο από το 1/ 4 των συνολικών. Οι μετοχές της Samsung Electronics, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής chip στον κόσμο, σημείωναν απώλειες 1,3%, φθάνοντας στα 484.500 ουόν στη Ν. Κορέα.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, αναρριχήθηκε σε ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 60,47 δολ. το βαρέλι, στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, διαπραγματεύθηκε προσφάτως, στα 60,40 δολ. το βαρέλι, με αποτέλεσμα η άνοδος του φέτος, να είναι της τάξης του 42%.

Σε εβδομαδιαία έρευνα του Bloomberg, 24 από τους 50 στρατηγικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν ή το 48%, είπαν, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά αυτήν την εβδομάδα. Οι 16 ή το 32%, είπαν ότι θα σημειώσουν πτώση και 10 από αυτούς προέβλεψαν, ότι θα σημειώσουν ελαφρά διαφοροποίηση.

Οι μετοχές της Yue Yuen Industrial (Holdings) Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής επώνυμων αθλητικών υποδημάτων, σημείωναν απώλειες 0,6%, φθάνοντας στα 24,60 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν απροσδόκητα το 2004, εξ ατίας του υψηλότερου κόστους των υλικών που βασίζονται στο πετρέλαιο και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υποδημάτων.

Πτωτικά επίσης κινήθηκαν και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, μετά την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίο, η οποία κατέδειξε στης 24 Ιουνίου, ότι οι επενδύσεις των εταιρειών, δεν βελτιώνονται. Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ, εκτός των υλικών των μεταφορών, μειώθηκαν σε ποσοστό 0,2% τον Μάϊο. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι οι παραγγελίες θα σημείωναν άνοδο 0,5%.

Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip – κατόπιν παραγγελίας – στον κόσμο σημείωναν απώλειες 1,4%, φθάνοντας στα 55,80 δολ. Ταϊβάν η μία. Οι μετοχές της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip της Σιγκαπούρης, υποχωρούσαν κατά 2,3%, φθάνοντας στο 1,30 δολ. Σιγκαπούρης η μία.

Ο MSCI Asia-Pacific Energy Index, ο οποίος απαρτίζεται και από μετοχές της Woodside Petroleum Ltd. και της Santos Ltd., αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς έντονη αισιοδοξία επικράτησε, ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, θα τονώσει τα εταιρικά κέρδη.

Οι μετοχές της Woodside Petroleum, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Αυστραλίας, κέρδιζαν 2,2%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 29,63 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Santos, της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της χώρας, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 3,9%, φθάνοντας επίσης στα επίπεδα ρεκόρ, των 11,70 δολ. Αυστραλίας η μία.

«Τη στιγμή που οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου αποτελούν καλά νέα για τις μετοχές των εταιρειών πηγών ενεργείας, τα νέα είναι άσχημα για τις μετοχές των εταιρειών που αφορούν στις δαπάνες των καταναλωτών και στις μεταφορές», ανέφερε ο Shane Oliver, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 54 δισ. δολ. σε μετοχές με την AMP Capital Investors, τη δεύτερη διαχειρίστρια κεφαλαίων της Αυστραλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα