Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές του αργού πετρελαίου

Καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί για την κάλυψη της ζήτησης
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 07:24

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ, αναρριχήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι οι παραγωγοί του εμπορεύματος και οι εταιρείες διΰλισης, θα δοκιμαστούν να αυξήσουν την παραγωγή, προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για το καύσιμο.

«Το Ιράν και τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, αντλούν πετρέλαιο στα ανώτατα δυνατά επίπεδα και δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους, προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη κατανάλωση διεθνώς», ανέφερε χθες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, Ebrahim Sheibany.

«Το ράλι των τιμών οδηγείται από την αύξηση της ζήτησης», ανέφερε ο Tobin Gorey, οικονομικός αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, στο Σύδνεϋ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, αυξήθηκε 63 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 60,47 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 11:41' π.μ., ώρα Σύδνεϋ διαπραγματεύθηκε στα 60,40 δολ. το βαρέλι.

Στις 24 Ιουνίου, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 42 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 59,84 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα για συμβόλαια κοντά στη λήξη τους, από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983. Το συμβόλαιο, σημείωσε άνοδο 66 σεντς, ποσοστό 1,1%, την εβδομάδα που πέρασε.

Το μπρεντ, για τα συμβόλαια του Αυγούστου, σημείωσε άνοδο 68 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 59,04 δολ. το βαρέλι, στις συναλλαγές, μετά τη συνεδρίαση. Διαπραγματεύθηκε στα 58,95 δολ. το βαρέλι, στις 11:35 π.μ., ώρα Σύδνεϋ.

Σε εβδομαδιαία έρευνα του Bloomberg, 24 από τους 50 στρατηγικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν ή το 48%, είπαν, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά αυτήν την εβδομάδα. Οι 16 ή το 32%, είπαν ότι θα σημειώσουν πτώση και 10 από αυτούς προέβλεψαν, ότι θα σημειώσουν ελαφρά διαφοροποίηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα