Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του καφέ Arabica στο Τόκυο

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 07:43

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του καφέ Arabica στο Τόκυο και σε ποσοστό 3,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα σήεμρα, καθώς ο καλύτερος καιρός στη Βραζιλία, περιόρισε τις ανησυχίες για την πορεία των καλλιεργειών, αλλά και για τα αποθέματα, που έστειλαν τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο.

Η Βραζιλία ευνοείται από τη βελτίωση του καιρού για την εσοδεία στο Sao Paulo και το Minas Gerais, σύμφωνα με την Meteorlogix LLC, ιδιωτική εταιρεία μετεωρολογικών προβλέψεων, στο Λεξινγκτον της Μασαχουσέτης, στις 24 Ιουνίου.

Η Βραζιλία, καλλιεργεί περίπου το 43% του καφέ Arabica παγκοσμίως, μιας ποικιλίας που αγοράζουν εταιρείες, όπως η Starbuck's Corp. και η Doutor Coffee Co., με έδρα το Τόκυο. Οι προμήθειες έχουν αυξηθεί από την έναρξη της εσοδείας αυτόν τον μήνα. Τα αποθέματα στις αποθήκες, που ελέγχονται από το the New York Board of Trade, το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο καφέ, σημείωσαν άνοδο για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών, στις 23 Ιουνίου.

Ο Arabica, για τα συμβόλαια του Μαΐου 2006, υποχώρησε για τρίτη ημέρα, σε σύνολο τεσσάρων ημερών, κατά 630 γιέν, φθάνοντας στα 19.300 γιέν ανά σάκο των 69 κιλών (1,16 δολ. η λίμπρα), στο Χρηματιστήριο Σπόρων του Τόκυο. Τα συμβόλαια, διαπραγματεύθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδών, φθάνοντας στα 19.370 γιέν στις 10:39' π.μ., τοπική ώρα.

Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής καφέ στον κόσμο, διαθέτει περίπου 90.000 καταστήματα που πωλούν καφέ και τσάϊ και πωλούν αφεψήματα 10 δισ. δολ. ΗΠΑ, ετησίως.

Οι τιμές του καφέ, αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 24.500 γιέν στις 18 Μαρτίου, πριν από την έναρξη του χειμών στη Βραζιλία, καθώς εικάζετο, ότι μία παγωνιά, (frost), θα κατέστρεφε τα καφεόδενδρα και θα μείωνε την παραγωγή. Συνήθως, η εποχή της παγωνιάς αρχίζει από τα μέσα Ιουνίου και τελειώνει στα τέλη Αυγούστου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα