Γκαργκάνας: Πηγή ανησυχίας οι υψηλές τιμές πετρελαίου

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2005 11:12

Η διατήρηση των τιμών πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα μπορεί να αποτελέσει πηγή ανησυχίας, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος της ΕΚΤ, Νικόλαος Γκαργκάνας, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires.

Ωστόσο, ο κ. Γκαργκάνας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών πετρελαίου στον πληθωρισμό, ενώ κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απάντησε: «Θα τηρήσουμε στάση αναμονής. Παραμένουμε σε επιφυλακή».

Η ανατίμηση των πετρελαϊκών τιμών, σε συνδυασμό με την εκ νέου ενίσχυση του δολαρίου, αντικατοπτρίζουν τα «τρωτά» σημεία της παγκόσμιας οικονομίας, ένα ζήτημα που κυριάρχησε στη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών, που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλεία.

Οι πιο ισχυροί κεντρικοί τραπεζίτες στον κόσμο -εκπρόσωποι 55 ανεπτυγμένων βιομηχανικά και αναπτυσσομένων χωρών και μέλη της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS)- εξέφρασαν ανησυχίες μήπως οι υψηλές τιμές πετρελαίου προκαλέσουν προβλήματα στην παγκόσμια ανάπτυξη.

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό να δούμε τις τιμές του αργού να υπερβαίνουν τα επίπεδα των 60 δολαρίων το βαρέλι... μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικό αντίκτυπο για την παγκόσμια οικονομία, συμβάλλοντας σε μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο, οδηγώντας στην αρνητική πλευρά μιας κυκλικής οικονομικής φάσης», τόνισε σε δηλώσεις του ο Ναμπίλ Αλ-Μαναέ, υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας του Κουβέιτ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα