Εντείνονται οι πιέσεις

Το πετρέλαιο «σπέρνει» τον πανικό
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 00:01
UPD:06:10

Ο ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΣ πανικός διατήρησε σε πτωτική τροχιά τη Wall Street, ενώ η επικείμενη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ ενέτεινε την αβεβαιότητα στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, οδηγώντας την Ευρώπη στα κατώτερα των δύο εβδομάδων. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 7,06 μονάδες, ποσοστό 0,07%, φθάνοντας στις 10.290,78 μονάδες. Με απώλειες 8,07 μονάδων, ποσοστό 0,39%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.045,20 μονάδες.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές τεχνολογίας, ύστερα από προειδοποιήσεις για αυξανόμενο ανταγωνισμό στον κλάδο, ενώ οι καταρρίψεις αλλεπάλληλων υψηλών ρεκόρ από τις τιμές του πετρελαίου ενέτειναν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο ΟΠΕΚ ενδεχομένως να αποφασίσει την τρέχουσα εβδομάδα εάν το καρτέλ θα διοχετεύσει έξτρα προσφορά πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το ξέφρενο ράλι, καθώς η τιμή του αμερικανικού αργού προσέγγισε τα 61 δολάρια το βαρέλι.

Τα πρόσφατα κέρδη των μετοχών πυροδοτήθηκαν από τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, μετά την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατά 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Οι σημερινές αναφορές για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και το προσωπικό εισόδημα και τις δαπάνες μπορεί να δώσουν περισσότερο φως στην υγεία της οικονομίας.

Βέβαια, ο παράγοντας πετρέλαιο δημιουργεί έντονες ανησυχίες στην αγορά, αλλά ο Dow Jones σημείωσε ελάχιστες απώλειες, ύστερα από μια σχετικά θλιβερή εικόνα που εμφάνισε την περασμένη εβδομάδα. Τα οικονομικά νέα της εβδομάδας που ακολουθεί είναι αρκετά σημαντικά αλλά οι επενδυτές θα εστιάσουν στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για τη νομισματική πολιτική. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση 0,25% των βραχυχρόνιων επιτοκίων στο 3,25%, η ένατη αύξηση στη σειρά από τον περασμένο Ιούνιο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, με το δείκτη Dow Jones να χάνει πάνω από 100 μονάδες σε κάθε συνεδρίαση. Οι γενικότερες ανησυχίες για την οικονομική προοπτική εξαιτίας των τιμών του πετρελαίου και τα περιθώρια εταιρικών κερδών σε εταιρείες όπως του αεροπορικού κλάδου και της αυτοκινητοβιομηχανίας οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,96%, στις 1.130,91 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε στα χαμηλότερα των δύο εβδομάδων κατά 1,06% στις 11.414,28 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα