Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές της Nippon Steel Corp., μετά την κυβερνητική έκθεση στην Κίνα, η οποία έδειξε, ότι οι εξαγωγές χάλυβα μειώθηκαν για τέταρτο μήνα, περιορίζοντας τις ανησυχίες, πως οι τιμές του μετάλλου, θα υποχωρήσουν στην περιφέρεια.

Οι μετοχές της Posco, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ν. Κορέας και της BlueScope Steel Ltd., της μεγαλύτερης του κλάδου στην Αυστραλία, σημείωναν κέρδη.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι ο κορεσμός της προσφοράς θα περιοριστεί», ανέφερε ο Koichiro Suzuki, ο οποίος διαχειρίζεται 1,8 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Sompo Japan Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Τα χρήματα αρχίζουν να επιστρέφουν στις χαλυβουργίες, μετά τις πρόσφατες μειώσεις».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 99,38 μονάδες, στις 12:10' μ.μ., στο Τόκυο. Ο MSCI Asia-Pacific Materials Index, ο οποίος περιλαμβάνει μετοχές της Nippon Steel και της BlueScope, σημείωνε τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των λοιπών 10 κλάδων που απαρτίζουν τον κύριο δείκτη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, κέρδιζε 0,4%, φθάνοντας στις 11.461,11 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν και οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, τη Ν. Κορέα, την Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τη Ν. Ζηλανδία, ενώ πτωτικά κινήθηκαν στις λοιπές αγορές της Ασίας.

Στην Κίνα, οι δείκτες των μετοχών σημείωναν απώλειες για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών. Οι μετοχές της Wuhan Iron & Steel Co., της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης κινεζικής χαλυβουργίας, από πλευράς αξίας, οδηγούσαν την πτώση, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι οι εξαγωγές προϊόντων χάλυβα του έθνους, μειώθηκαν τον Μάϊο, καθώς οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά και η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους.

Nippon Steel, BlueScope

Οι μετοχές της Nippon Steel, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ιαπωνίας, σημείωναν άνοδο 1,2%, φθάνοντας στα 258 γιέν η μία. Οι μετοχές της JFE Holdings Inc., της δεύτερης μεγαλύτερης του κλάδου, κέρδιζαν 0,9%, φθάνοντας στις 2.675 γιέν η μία. Οι μετοχές της Sumitomo Metal Industries Ltd., της τρίτης σε μέγεθος χαλυβουργίας της χώρας, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 188 γιέν η μία.

Οι μετοχές της BlueScope σημείωναν άνοδο 0,5%, φθάνοντας στα 8,16 δολ. Αυστραλίας η μία και της Posco, κέρδιζαν 0,6%, φθάνοντας στις 181.000 ουόν η μία.

Οι εξαγωγές των προϊόντων χάλυβα από την Κίνα, τη μεγαλύτερη παραγωγό του κράματος στον κόσμο, ανήλθαν τον Μάϊο σε 2,1 εκατ. τόνους, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Οι εξαγωγές τον Μάϊο αυξήθηκαν 110%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά τη μηνιαία αύξηση των εξαγωγών κατά 149% τον Απρίλιο, 240% τον Μάρτιο και 273% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Οι μετοχές της Wuhan Steel, υποχωρούσαν 0,3%, φθάνοντας στα 3,69 γιουάν η μία. Οι μετοχές της Angang New Steel Co., του εισηγμένου, στο Χρηματιστήριο, σκέλους, της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Κίνας, σημείωναν απώλειες 1,2%, φθάνοντας στις 4,05 γιουάν η μία.

«Η βιομηχανία χάλυβα της Κίνας δεν πηγαίνει καλά», ανέφερε ο Zhang Tianshu, o οποίος διαχειρίζεται 25 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την Greenwoods Asset Management Co., στη Σαγκάη, συμπληρώνοντας: «Η υποχώρηση των εξαγωγών, θα επηρεάσει οπωσδήποτε τις χαλυβουργίες στην Κίνα.

BHP, Carter Holt

Οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, αναρριχήθηκαν κατά 1,9%, φθάνοντας στα 17,97 δολ. Αυστραλίας η μία. Ο John MacKinnon, οικονομικός αναλυτής της Deutsche Bank AG, στο Λονδίνο, αναθεώρησε προς τα πάνω την εισήγησή του για τις μετοχές της εταιρείας στο Λονδίνο, στο «buy», από το «hold», επικαλούμενος τον έλεγχο της εταιρείας στην παραγωγό νικελίου και χαλκού της Αυστραλίας, WMC Resources Ltd.

Οι μετοχές της Carter Holt Harvey Ltd., της μεγαλύτερης δασοκομικής εταιρείας της Ν. Ζηλανδίας, εκτινάχθηκαν 4,5% φθάνοντας στα 2,31 δολ. Ν. Ζηλανδίας, η μία. Χθες, οι μετοχές της εταιρείας, σημείωσαν άνοδο 15%.

Η εταιρεία, ενδέχεται να διαλυθεί μετά το σχέδιο πώλησης μεριδίου ελέγχου, στην οποία κατέχει η International Paper Co., επειδή τα περιουσιακά της στοιχεία αξίζουν περισσότερο από την χρηματιστηριακή της αξία, σύμφωνα με τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Paul Harrison, ο οποίος κατέχει μετοχές της Carter Holt, μεταξύ των 42 εκατ. δολ. ΗΠΑ, που διαχειρίζεται, με την Goldman Sachs JBWere, στο Οκλαντ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα