Πτωτικά κινείται το γιέν έναντι του δολαρίου

Καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι τιμές του πετρελαίου θα βλάψουν το εμπορικό πλεόνασμα
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 08:51

ΠΤΩΣΗ, για πέμπτη ημέρα, σημείωσε το γιέν έναντι του δολαρίου, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι οι τιμές του πετρελαίου, σε επίπεδα ρεκόρ, θα περιορίσουν την ανάπτυξη στην Ιαπωνία και θα μειώσουν το εμπορικό της πλεόνασμα.

Το ιαπωνικό νόμισμα, βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα, περίπου δύο εβδομάδων, έναντι του δολαρίου και κατά 1,9% χαμηλότερα έναντι του ευρώ, από τις 7 Ιουνίου, όταν άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 11 μηνών. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση, αυξάνοντας τις εικασίες, ότι, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, θα δυσκολευτεί να εξέλθει από την ύφεση του προηγούμενου έτους. Η Ιαπωνία, εισάγει σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνει.

«Η οικονομία της Ιαπωνίας διανύει δύσκολη περίοδο και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, αποτελούν ανησυχία», ανέφερε ο Toru Umemoto, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος με την Barclays Plc, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Το γιέν θα παραμείνει αδύναμο, ειδικότερα έναντι του ευρώ».

Το γιέν υποχώρησε στα 109,62 έναντι του δολαρίου, στις 6:18' μ.μ. στο Λονδίνο και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Ιουνίου, από 109,26, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το ιαπωνικό νόμισμα, υποχώρησε στα 133,33 έναντι του ευρώ και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 7 Ιουνίου από 132,88 γιέν. Το ιαπωνικό νόμισμα ενδέχεται να υποχωρήσει πέρα από τα 110 ανά δολάρι αυτήν την εβδομάδα, επίπεδα που δεν έχουμε δει από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Umemoto.

Στην Ιαπωνία, οι λιανικές πωλήσεις, εποχιακώς προσαρμοσμένες, υποχώρησαν 1,5% έναντι του Απριλίου, καθώς ο ψυχρός καιρός ανάγκασε τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Τόκυο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, άγγιξε τα 60,95 δολ. το βαρέλι χθες και βρίσκεται 61% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η τιμή, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση, στα 60,35 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα