Market Beat: Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθυστερεί τη διάθεση για ρίσκο

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 10:11
UPD:10:14
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Για δεύτερη μέρα, με τον ίδιο «δρόμο» αλλά διαφορετικά διαστήματα παραμονής σε θετικό και αρνητικό πεδίο, οι θεσμικοί έδειξαν έτοιμοι να διαχειριστούν τις εντυπώσεις της οιαδήποτε θέσης της ΕΚΤ γύρω από τα «προνόμια», που θα απολαύσει η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Αυτά θα έρθουν, γιατί επέστρεψε η οικονομία σε τροχιά που θεωρείται η καταλληλότερη, για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας προς τους ύστερους πιστωτές της. Μερικά σχετίζονται με την άρση του waiver, η οποία ωστόσο, είναι δουλειά του ESM μετά από εισήγηση του Euroworking group, υπό την έγκριση του οποίου βρίσκεται τελικά η σχέση των ελληνικών τραπεζών με την ΕΚΤ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι εταίροι είναι σαφές ότι αποφάσισαν πρώτα να θέτουν το χέρι επί των τύπων των ήλων και μετά να χαλαρώνουν την πίεση. Η τακτική αυτή προσφέρει μια ασφάλεια στους ισχυρούς θεσμικούς, αφού η αξιοπιστία των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας ελέγχεται καλύτερα από τους πιστωτές της έναντι των κεφαλαιούχων που επενδύουν σε αξίες που εξαρτώνται από αυτή. Για αυτό άλλωστε οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων στο ΧΑ κινούνται παρακολουθώντας μόνιμα την εικόνα που εμφανίζουν τα ομόλογα και οι αποδόσεις τους.

Δεν είναι αρνητικό ενδεχόμενο το να υπάρξει μια σοβαρή διόρθωση, την ώρα που οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές είναι ακόμα αρκετά διστακτικοί, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στις συναλλαγές. Τώρα ξέρουν ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών είναι δυνατό, και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, να εκτιναχθούν από τα χαμηλά βίου τους στο ευρώ, που χτύπησαν τον Φεβρουάριο. Αφού με τρεις ανοδικούς μήνες, οι ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ κέρδισαν πάνω από 330%, η ΕΤΕ  πάνω από 210% και η ΑΛΦΑ περίπου 170%. Μετά από την επίδραση της διόρθωσης από τα υψηλά του Μαΐου η ΠΕΙΡ από το κατώτερο βίου της ήταν 288,06% ψηλότερα, η ΕΥΡΩΒ 298,3%, η ΕΤΕ 174,75% και η ΑΛΦΑ 147,6%.   

Οι μεγάλες πιέσεις στα τραπεζικά blue chip, μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για να αποκτήσουν θέσεις ορισμένοι επαγγελματίες που κυνηγούν κέρδη από βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Αυτοί αργότερα, προκαλούν συνήθως καθυστέρηση στην εκδήλωση της τελικής τάσης της αγοράς. Έχουμε αναβολή στα «ωραία», ως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν έχουμε καταστροφή.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Με ήπια άνοδο τερμάτισαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones  ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 17.838.56 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  κατέγραψε άνοδο κατά 0,39% στις 4.971,36 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,28% στις 2.105,26 μονάδες.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε ήπια άνοδο, παρά τη μη συμφωνία για το "πάγωμα" της παραγωγής αργού, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,59% στα 49,39 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,97% στα 50,20 δολάρια.

Τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ, τα οποία συνεδρίασαν χθες στη Βιέννη, απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου παραγωγής πετρελαίου, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχο του Οργανισμού, υπήρξε έντονος διχασμός μεταξύ των 13 μελών του καρτέλ, με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία να διασταυρώνουν εκ νέου τα ξίφη τους.

Η Σαουδική Αραβία και ορισμένες άλλες χώρες του Κόλπου, φέρεται να πρότειναν την καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου παραγωγής, με στόχο τη διόρθωση της τιμής του πετρελαίου και τη συρρίκνωση της απόστασης μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης.

Το Ιράν ωστόσο, ενέμεινε στην αρνητική του στάση, μη συναινώντας σε μία τέτοια απόφαση, καθώς η Τεχεράνη φοβάται τον περαιτέρω παραγκωνισμό της στο μερίδιο της διεθνούς αγοράς. Σημειώνεται ότι η νέα συνεδρίαση του ΟΠΕΚ είναι προγραμματισμένη για τις 30 Νοεμβρίου, ενώ νέος γενικός γραμματέας του Οργανισμού εκλέχθηκε ο Νιγηριανός, Μοχάμεντ Μπαρκίντο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις  ΗΠΑ.  Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου, οι νέες αιτήσεις σημείωσαν πτώση κατά 1.000, στις 267.000.

Παράλληλα, ο μέσος όρος του τελευταίου μήνα κατέγραψε πτώση κατά 1.750 αιτήσεις, στις 276.750 ανά εβδομάδα. Ο αριθμός όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκε σε 2,17 εκατ. άτομα, παραμένοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 1970.

Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση εμφάνισαν τον Μάιο, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων θέσεων διαμορφώθηκε σε 173.000 έναντι 165.000 των εκτιμήσεων των αναλυτών και 166.000 τον Απρίλιο. Στον κλάδο της μεταποίησης ωστόσο, οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 3.000.

Στα επιχειρηματικά νέα, την εξαγορά της Vogue International, έναντι 3,3 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Johnson & Johnson, αλλάζοντας τον χάρτη στον κλάδο των προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δ’ τρίμηνο του 2016.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των συνεδριάσεων της ΕΚΤ και του ΟΠΕΚ. 

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά -0,10% στις 6.185,61 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε άνοδο κατά 0,03% στις 10.208 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,21% στις 4.466 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,07% στις 344,35 μονάδες. 

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, καθώς αποφάσισε να «αφήσει» στο 0% το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης, στο 0,25% το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και στο -0,40% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την έναρξη, στις 8 Ιουνίου, των αγορών εταιρικών ομολόγων (corporate sector purchase programme - CSPP) και τη διεξαγωγή, στις 22 Ιουνίου, της πρώτης πράξης της νέας σειράς στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει οριακές διακυμάνσεις, μετά τη μη συμφωνία για την παραγωγή αργού, καθώς τα συμβόλαια WTI διολισθαίνουν κατα 0,04% στα 48,99 δολάρια ενώ τα συμβόλαια Brent ενισχύονται κατά 0,18% στα 49,81 δολάρια.

Τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ, τα οποία συνεδρίασαν σήμερα στη Βιέννη, απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου παραγωγής πετρελαίου, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχο του Οργανισμού, υπήρξε έντονος διχασμός μεταξύ των 13 μελών του καρτέλ, με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία να διασταυρώνουν εκ νέου τα ξίφη τους.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση εμφάνισε τον Απρίλιο του 2016, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,3% έναντι του Μαρτίου του 2016 και κατά 4,4% έναντι του Απριλίου του 2015.

Στην Ε.Ε. παράλληλα, παρουσίασαν μείωση κατά 0,2% και 4,2% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σημειώθηκε στην Κροατία (1,5%) και στη Σουηδία, ενώ η υψηλότερη άνοδος στην Ιρλανδία (1,3%) και στη Βρετανία (0,6%).

Παράλληλα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών υποχώρησε τον Μάιο ο αριθμός των ανέργων, στην Ισπανία. Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σημείωσαν πτώση κατά 119.800 άτομα, έναντι πτώσης 83.600 ατόμων τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 110.000 άτομα. Ο δείκτης ανεργίας ως αποτέλεσμα, διολίσθησε στο 20,1% - το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

Τέλος, «σημαντική πιθανότητα» στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. δίνει η Pimco, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. «Η πιθανότητα παραμονής στην Ε.Ε. ανέρχεται περίπου στο 60% και επομένως, υπάρχει ένα σημαντικό ενδεχόμενο επικράτησης της αντιευρωπαϊκής ψήφου» εξηγεί αναλυτικά, η επενδυτική εταιρεία.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις του Brexit, η Pimco εμφανίζεται αρκετά καθησυχαστική, τονίζοντας ότι «ναι μεν, θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός για τη Βρετανία, αλλά δεν πρόκειται για ένα παγκόσμιας εμβέλειας, συστημικό γεγονός». «Δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία» σπεύδει να προσθέσει.

ΧΑ

Για την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παρέπεμψε ο Μάριο Ντράγκι την απόφαση για την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα.

Διευκρίνισε μάλιστα, ότι για να γίνουν εκ νέου αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή φθηνής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να υπάρξει και η σχετική εισήγηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

 Μια συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όπου δεν επήλθε συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής, προκάλεσε συνέχεια στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, καθώς και οι ανησυχίες για το Brexit μείωσαν τη διάθεση για ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό έκαναν και οι συναλλασσόμενοι στην Αθήνα. Οι θεσμικοί του ΧΑ, στην τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών κατώτερους  της προηγούμενης συνόδου. Οι αγορές από το πρωί στην Ασία ξεκίνησαν πτωτικά, ενώ οι δείκτες στην Ευρώπη κινήθηκαν πλάγια και καθοδικά με μέτριες ωστόσο απώλειες. Οι αγορές στις ΗΠΑ έδειχναν προς πτώση με το δολάριο να είναι χαμηλότερα από την προηγούμενη μέρα.

Η εστίαση των επενδυτικών κριτηρίων και προσδοκιών στις εξελίξεις μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για το τρίτο μνημόνιο σε καθαρά ελληνικά δεδομένα, οδήγησε σε διαφορετική πορεία έναντι των υπολοίπων αγορών  στην ευρωζώνη.  Για αυτό το αποτέλεσμα στο ΧΑ ήταν πτώση μεγαλύτερη από εκείνη στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι τράπεζες στο ΧΑ επηρέασαν μικτά την προσπάθεια για διατήρηση ανοδικής τάσης στην αγορά. Η πτωτική κίνηση για τους βασικούς δείκτες εκφράστηκε με τις επίμονες εντολές πώλησης κύρια στα τραπεζικά blue chip, που επικράτησαν μετά την εμφάνιση και τις επεξηγήσεις που έδωσε ο Μάριο Ντράγκι στη Βιέννη με την ευκαιρία της ανακοίνωσης επί της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. 

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο χαμηλότερο του τζίρου της περασμένης συνεδρίας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία μόνιμα σε θετικό πεδίο από την έναρξη ως τις 15:44 και κατόπιν μόνιμα σε αρνητικό.  Η έναρξη έγινε με άνοιγμα με ανοδικό χάσμα για τον 25άρη και για τον ΓΔ. Η εγγραφή του μέγιστου μέρας έγινε στις 12:04  και ήταν οι 649,57 από 653,89 μονάδες. Ήταν η δεύτερη υψηλότερη τιμή για το 2016. Το μέγιστο για τον 25άρη ορίστηκε  στις 179,92 από 181,73 μονάδες. Η εγγραφή του ελάχιστου μέρας έγινε χωρίς διαφορετικό χρονισμό  για τον ΓΔ και τον 25άρη ταυτόχρονα στις 16:33 και ήταν οι 637,56 από 640,86 μονάδες και οι 175,53 από 177,21 μονάδες αντίστοιχα.

Οι δείκτες κινήθηκαν σταθερά ανοδικά τις  πέντε πρώτες ώρες και σταθερά πτωτικά μετά τις 15:43 και ο 25άρης, στα τελευταία 25 λεπτά κινήθηκε πάλι ανοδικά μειώνοντας τις ημερήσιες απώλειές του, όπως και ο ΓΔ. Το κλείσιμο για τον ΓΔ και τον 25άρη μετά τις δημοπρασίες, και ήταν λίγο πάνω από το κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιβαρύνθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 16) με τρία αμετάβλητα τα ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΓΡΙΒ και ΤΕΝΕΡΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 14 είχαν άνοδο και 3 ήταν αμετάβλητες. Στα 60,013 από 75,174 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 37,38 από 37,87 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος αυξήθηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 62,31% από 50,38% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,05%, ο CAC είχε μεταβολή -0,20%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,06%. Οι αγορές στις ΗΠΑ μετά από πτώση χθες εμφάνισαν έναρξη καθοδική που κατόπιν εξελίχθηκε σε πλάγια κίνηση που έδωσε στον Dow μεταβολή -0,19% και στον S&P500 πτώση -0,23%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,92% και έφθασε στις 639,19 από 645,10 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 176,07 από 178,73 με μεταβολή -1,49%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών προς τα κάτω κατά 0,8 μονάδες στον ΓΔ και 0,3 της μονάδας τον 25άρη και έκλεισαν κοντά στο κατώτερο του εύρους διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +4,12% από +16,87%, Κοινής Ωφέλειας +0,76% από +1,39%, Ακίνητης Περιουσίας +0,16% από +0,33%, Κατασκευές Υλικά +0,12% από +0,01%, Πετρελαίου Αερίου +0,06% από -1,16% και Τεχνολογίας +0,01% από +1,00%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -3,07% από -0,87%, Πρώτων Υλών -2,26% από +4,00%, ο FTSEM -1,60% από -1,00%, Προσωπικά Οικιακά Είδη-1,56% από -0,20%, ο 25άρης -1,49% από -0,46%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,46% από -0,90%, Εμπορίου -1,46% από -1,08%, Ταξίδια Αναψυχή -1,44% από -0,22%, ο ΓΔ -0,92% από -0,29%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,86% από -2,25%, Χημικών -0,68% από +0,00%, Τηλεπικοινωνιών -0,44% από +0,44%, και Τροφίμων Ποτών -0,29% από -0,96%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,013 από 75,174 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,039 από 13,187 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 55,582 από 59,249 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,941 από 0,953 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,714 από 46,193 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 94,027 από 78,115 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 38 από 41 των καθοδικών σε 61 από 55 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 18.

Τεχνική ανάλυση

Η προπορεία του ΣΜΕ έναντι του 25άρη, κατά 2,5 μονάδες, δεν ήταν αποτέλεσμα περιορισμένου βάθους στις συναλλαγές. Ήταν επίμονη διατήρηση των θετικών προσδοκιών για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Τεχνικά πάντως, είναι αρκετά έκδηλη η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών να συνεχίσουν την προσπάθεια να φέρουν τον 25άρη πάνω από τις 187 μονάδες (εμφανίστηκαν σαν μέγιστο στη σύνοδο της 23/5 στις 186,89 μονάδες). 

Αλλά ακόμα και χθες οι θεσμικοί δεν αποφάσισαν να τον περάσουν κάτω από τις 175 σε επίπεδο κλεισίματος, κρατώντας σαν ελάχιστο από τις 17 Μαΐου ως τώρα, τις 173,74 μονάδες. Τιμή που εμφανίστηκε στις 30 Μαΐου. Σε κάθε δε περίπτωση, από τις 17/5 διατηρείται πάνω από τον ΚΜΟ200 ημερών, κοροϊδεύοντας εκείνους που περιμένουν την επιστροφή του στις 160 μονάδες.

Σε μια ανοδική αγορά συνήθως το τέλος κάθε μήνα είναι ανοδικό και η αρχή του επόμενου πτωτική γιατί υπάρχουν ρευστοποιήσεις μέρους των θέσεων που έφεραν κέρδη την περασμένη μηνιαία περίοδο. Είναι εποχή παρατήρησης και μελέτης της ορμής κάθε μετοχής. Οι μετοχές του 25άρη πολλές εκ των οποίων έχουν ΣΜΕ με αξιόλογους όγκους καθημερινά έχουν κάνει δυο βήματα πίσω στον Ιούνιο και οδήγησαν σε απώλειες τους ΓΔ και 25άρη κατά -1,20% και -1,94%, όταν ο FTSEM έχασε στο διήμερο -2,59%.

Από τα blue chip για απώλειες από -3,0% και πάνω τον Ιούνιο εντοπίζονται αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ -3,69% μετά από άνοδο τον Μάη +27,75%, ΒΙΟ -3,97% μετά από άνοδο τον Μάη +32,46%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,95% μετά από άνοδο τον Μάη +19,69%, ΕΛΠΕ -6,29% μετά από άνοδο τον Μάη +10,85%, ΕΤΕ -5,23% μετά από άνοδο τον Μάη +10,38%, ΕΥΡΩΒ -3,03% μετά από άνοδο τον Μάη +33,78%, ΜΕΤΚ -3,16% μετά από άνοδο τον Μάη +18,26% και ΠΕΙΡ -4,06% μετά από άνοδο τον Μάη +4,23%. Οι αριθμοί ομιλούν για το ποιες μετοχές πιέστηκαν για ενθυλάκωση κερδών και ποιες γιατί έχουν περιπέσει σε επενδυτική δυσμένεια.

Ακολουθεί η ομάδα με απώλειες κοντά και κάτω από αυτές του 25άρη ήτοι με μεταβολές Ιουνίου από -0,07% ως -2,6% και είναι οι ΑΡΑΙΓ -2,56% μετά από μεταβολή τον Μάη -2,37%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,50% μετά από μεταβολή τον Μάη +17,54%, ΕΕΕ -1,25% μετά από μεταβολή τον Μάη 0,92%, ΕΥΔΑΠ -1,69% μετά από μεταβολή τον Μάη +26,88%, ΕΧΑΕ -1,33% μετά από μεταβολή τον Μάη +5,42%, ΜΠΕΛΑ -1,71% μετά από μεταβολή τον Μάη +7,24%, ΟΛΠ -0,07% μετά από μεταβολή τον Μάη +15,35%, ΟΠΑΠ -1,49% μετά από μεταβολή τον Μάη +11,52%, ΤΕΝΕΡΓ -0,35% μετά από μεταβολή τον Μάη +3,25%, και ΦΦΓΚΡΠ -2,52% μετά από μεταβολή τον Μάη +7,83%.

Αμετάβλητη η μετοχή του ΟΤΕ μετά από άνοδο +7,56% τον Μάιο και στις κερδισμένες των δυο πρώτων συνόδων εντάσσονται οι ΔΕΗ +6,03% με +7,51% τον Μάη, ΜΥΤΙΛ +1,65% με 21,43%  κέρδη τον Μάιο,   ΜΟΗ +1,56% μετά από το +9,24% τον περασμένο μήνα, ΤΙΤΚ +1,05% μετά από το +5,53% τον περασμένο μήνα, ΛΑΜΔΑ +1,05% μετά από το +25,99% τον περασμένο μήνα, και ΓΡΙΒ +0,14% με μεταβολή τον Μάιο -2,13%.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Ολοκληρώθηκε και ο Μάιος ανοδικά, συμπληρώνοντας, έτσι, τρεις συνεχόμενους ανοδικούς μήνες και καλύπτοντας τις απώλειες των τριών προηγούμενων πτωτικών μηνών (Δεκέμβριος - Φεβρουάριος). Έχουμε εισέλθει στον Ιούνιο που έχει αρκετές κρίσιμες ημερομηνίες που θα καθορίσουν την συνέχεια στην Ελληνική και τις Διεθνείς Αγορές.

Σήμερα η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά είχε χαμηλό τζίρο και μικρές διακυμάνσεις περιμένοντας τη πρώτη σημαντική εξέλιξη από την συνεδρίαση της ΕΚΤ και την συνέντευξη του κ. Ντράγκι. Για εννέα συνεδριάσεις κρατούσε πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών αλλά δεν μπορούσε να διασπάσει την αντίσταση των 650 μονάδων παρόλο που το επιχείρησε.

Η απόφαση της ΕΚΤ για μη επαναφορά του "waiver", ως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η δήλωση του κ. Ντράγκι ότι θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ απογοήτευσε καταρχήν τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές και η εκδήλωση ρευστοποιήσεων οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 640 μονάδες.

Οι διορθώσεις και οι ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών είναι απαραίτητες και αναμενόμενες, με τις στηρίξεις, για τον Γενικό Δείκτη στις 630 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 610 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Μόνο κίνηση κάτω από τις 610 μονάδες θα προβλημάτιζε τους επενδυτές και θα έθετε σε κίνδυνο την ανοδική τάση.

Για την συνέχεια του μήνα οι αποφάσεις της Fed στις 15/6 θα καθορίσουν την πορεία των Διεθνών Αγορών, ενώ όσο πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας (23/6) η νευρικότητα θα γίνεται πιο έντονη.

Στις 24/6 περιμένουμε την αξιολόγηση της Moody’s για την Ελληνική Οικονομία, ενώ νωρίτερα στις 16/6 έχουμε Eurogroup.

Ο Γενικός Δείκτης, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα επιχειρήσει ξανά για την διάσπαση των 650 μονάδων και προσέγγιση της επόμενης αντίστασης των 670 μονάδων, ενώ τα γεγονότα που προαναφέραμε θα καθορίσουν αν θα προσεγγιστεί ο πιο σημαντικός στόχος που είναι κίνηση πάνω από τις 700 μονάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές προχώρησαν ανοδικά σήμερα Παρασκευή 3/6, καθώς οι επενδυτές κοίταξαν τα στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να προσθέσει ή να υποβαθμίσει την προσδοκία για μια αύξηση στο επιτόκιο της Federal Reserve αυτό το μήνα ή τον Ιούλιο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,4% και ετοιμάζεται για μια αύξηση 0,3% για την εβδομάδα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε 0,2%, περιορίζοντας τις απώλειες για την εβδομάδα στο -1,5%. Οι Κινεζικές μετοχές είχαν μικτή εικόνα, με το δείκτη CSI 300 να εμφανίζει ελάχιστη μεταβολή, ενώ ο Shanghai Composite γλίστρησε 0,2% μένοντας σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία κέρδη περίπου 3,5%. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε 0,3%, που ήταν μια προκαταβολή της ανόδου για την εβδομάδα της τάξης του 1,7%.

Οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που αναμένεται να δείχνουν μια αύξηση στον μη γεωργικό τομέα περίπου 164.000 νέων θέσεων εργασίας και 0,2% αύξηση των μέσων αποδοχών στον Μάιο.

Τα δεδομένα θα πρέπει να ακολουθούνται από μια ομιλία από την πρόεδρος Janet Yellen της Federal Reserve, τη Δευτέρα, γεγονός που αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Fed να επικοινωνήσει με τις αγορές πριν αρχίσει μια περίοδο σιωπής εν όψει της συνάντησης για απόφαση επί της πολιτικής της στις 14 έως 15 Ιουνίου.

Επί του παρόντος, η αγορά προθεσμιακού χρήματος στις ΗΠΑ εμφανίζει τιμολόγηση για 20% πιθανότητες, μόνο, για μια αύξηση τον Ιούνιο και 60% για τον Ιούλιο.

Μπροστά από τις δύο αυτές σημαντικές εκδηλώσεις, οι μετοχές της Wall Street σφραγίστηκαν με ανοδική τάση με τον S & P 500 να κερδίζει 0,28% κλείνοντας στις 2.105,26 μονάδες, κύρια υπό την ηγεσία του τομέα της υγείας που ο δείκτης του εμφάνισε άνοδο 1,3%. Θα πρέπει τώρα να αυξηθεί περίπου 1% μόνο για να οριστεί ένα ρεκόρ κλεισίματος.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι παγκόσμιες αγορές έχουν μπερδευτεί για το τι θα κάνει η Fed στο άμεσο μέλλον, αφού η σχετικά αισιόδοξη εικόνα των δεδομένων των ΗΠΑ έχουν επισκιαστεί από μια  επίμονα υποτονική παγκόσμια οικονομία και από τις ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο του Brexit.

Το αβέβαιο παγκόσμιο σκηνικό υπογραμμίστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία την Πέμπτη αναγνώρισε ότι η προβλεπόμενη αύξηση των τιμών καταναλωτή θα παραμείνει κάτω από το στόχο μέχρι το 2018, καθώς εμποδίζεται με την φθηνή τιμή για την τροφοδοσία ενέργειας, η αύξησή στην τιμή των άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Η ΕΚΤ διατήρησε τα αρνητικά επιτόκιά της αμετάβλητα, με τον πρόεδρο Mario Draghi να υποστηρίζει ότι όταν εφαρμοστούν τα μέτρα που προγραμματίστηκαν από τα προηγούμενα ΔΣ, αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά μέσα από το σύστημα.

Η απόδοση του Γερμανικού ομολόγου χτύπησε ένα χαμηλό τριών εβδομάδων στο 0,109% την Πέμπτη, μετά από μια επιφυλακτική αναφορά που έδωσε η ΕΚΤ για τις  οικονομικές προοπτικές.

Το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση αγοράζοντας 1,115 δολάρια την Παρασκευή, μετά την ολίσθηση από το υψηλό αυτής της εβδομάδας στα 1,1221 που άγγιξε νωρίς την Πέμπτη.

Έναντι του γεν, το ευρώ ανέβηκε στα 121,38 γιεν μετά την υποχώρησή του σε χαμηλό τριετίας  στα 121,065 στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Το γιεν παρέμεινε στα επίπεδα των 108,915 ανά δολάριο, μετά από πρόσκρουση σε υψηλό δύο εβδομάδων των 108,525 την Πέμπτη. Είναι έτοιμο για ένα κέρδος της τάξης του 1,3% για την εβδομάδα.

Το γεν τείνει να ενισχυθεί όταν υπάρχουν κακές ειδήσεις για την οικονομία, επειδή χρησιμοποιείται συχνά ως νόμισμα χρηματοδότησης για επενδύσεις σε υψηλότερης απόδοσης πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Ο δείκτης δολαρίου, που καταγράφει το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων συμμαθητές, ήταν επίπεδος στο 95,565.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν, με το διεθνές μέγεθος αναφοράς τα futures του Brent να συνεχίζουν να διαπραγματεύονται πάνω από τα 50 $ το βαρέλι που χτύπησε την Πέμπτη για πρώτη φορά σε επτά μήνες, αφού η τελευταία έκθεση για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έχει αντισταθμίσει την αποτυχία του ΟΠΕΚ να θέσει ένα ανώτατο όριο για την παραγωγή.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους τεχνοκράτες των κρατών-μελών (EWG), αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η υιοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων από τη Βουλή, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Στην πλήρη απελευθέρωση ως προς την πώλησή τους σε funds προχώρησε τελικά η κυβέρνηση για τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου. Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή, τα δάνεια αυτά, για τα οποία στον τελευταίο νόμο (4389/2016) προβλεπόταν η επ’ αόριστον εξαίρεση από τις διαδικασίες πώλησης, παύουν να τελούν υπό καθεστώς προστασίας και θα πωλούνται ή θα μεταβιβάζονται χωρίς κανέναν περιορισμό.

Τη μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELΑ) προς τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Κατόπιν σχετικού αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), το ανώτατο όριο του ELA μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ, στα 68,1 δισ. ευρώ. Η μείωση του ανώτατου ορίου, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Για την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παρέπεμψε ο Μάριο Ντράγκι την απόφαση για την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα. «Εξετάσαμε σήμερα το ζήτημα, αλλά δεν είχαμε κάποια απόφαση» τόνισε ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, κατόπιν της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν θα έχει το πρωί της Παρασκευής (3 Ιουνίου) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10.15 π.μ. στο ​υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Σαπέν συνοδεύει τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Κατατέθηκε στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος. Η συζήτησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να ξεκινήσει το μεσημέρι της Δευτέρας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της κυβέρνησης σε θέματα ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας και καινοτομίας.

Το 2016 αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο και παρά τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει, είναι απαραίτητο όλοι να συμβάλλουν στην διασφάλιση των συνθηκών και των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν όχι μόνο τη διάθεση, αλλά και την διατήρηση ενός ανταγωνιστικού προϊόντος, σύμφωνα με μελέτη της Eurobank.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παρά το δυσβάστακτο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και υπό προϋποθέσεις, αλλάζει ριζικά τα δεδομένα και αποτελεί ουσιαστικό σημείο αλλαγής για την ελληνική οικονομία και το μέλλον της, ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο συνέδριο για τον Τουρισμό που διοργανώνει η Τράπεζα με τον ΣΕΤΕ.

Τροπολογία με την οποία αν καταπέσουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και πρέπει να πληρωθούν από το κράτος, δεν θα προσμετράται στο έλλειμμα, οπότε δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» δαπανών, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Αυτό ήταν το μεγάλο μας άγχος», είπε σε παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος και απευθυνόμενος στη ΝΔ, βουλευτές της οποίας τον διέκοπταν, τόνισε «ζυμώσατε τον κόσμο σας ότι δεν θα γίνει αξιολόγηση είναι καιρός να δείτε αν θα έχετε κάποιο αφήγημα. 

Όλες τις πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της εταιρικής διακυβέρνησης και των επιδόσεων αειφορίας περιλαμβάνει η τέταρτη κατά σειρά, ετήσια ενοποιημένη έκθεση της Coca-Cola Hellenic Bottling Company αναδεικνύοντας μια χρονιά με ισχυρά αποτελέσματα και επιδόσεις. Φέτος, η έκθεση ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του Global Reporting Initiative G4 Comprehensive 

Για τις 23 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τα εξής:

  • Έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της ΟΤΕ Α.Ε. (Εταιρικών και Ενοποιημένων) της εταιρικής χρήσης 2015 (1/1/2015-31/12/2015) με τις σχετικές Εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών και έγκριση διάθεσης κερδών.
  • Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης, για τη χρήση 2015, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Κ.Ν.2190/1920.

Για τις 24 Ιουνίου ορίστηκε η ετήσια, τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της REDS, κατά τη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθούν τα εξής:

  • Υποβολή προς έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων και των Ετήσιων Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσης, που έληξε στις 31.12.2015, μετά των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή.
  • Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη διαχείριση της Εταιρείας και τον έλεγχο, αντίστοιχα, για τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2015, κατά το άρθρο 35 του Κ.Ν. 2190/1920.

Tη διάθεση του νέου προγράμματος νοσοκομειακής περίθαλψης «Alpha Global Medical Care» ανακοίνωσε η Alpha Bank.

Το πρόγραμμα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Alpha Bank ΑΛΦΑ-2,49% και της AXA Ασφαλιστική. Η τράπεζα διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία με την ΑΧΑ Ασφαλιστική, τόσο για τον σχεδιασμό, όσο και για τη διάθεση προϊόντων Bancassurance, αποκλειστικά για τους πελάτες της τράπεζας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατόπιν της ολοκλήρωσης της σημερινής της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει στο 0% το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης, στο 0,25% το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και στο -0,40% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Να καταλήξει σε συμφωνία για τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου παραγωγής πετρελαίου απέτυχε η σύνοδος των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ, η οποία διεξήχθη σήμερα στη Βιέννη. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Οργανισμού, υπήρξε έντονος διχασμός μεταξύ των 13 μελών του καρτέλ, με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία να διασταυρώνουν εκ νέου τα ξίφη τους.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου, οι νέες αιτήσεις σημείωσαν πτώση κατά 1.000, στις 267.000.

Παράλληλα, ο μέσος όρος του τελευταίου μήνα κατέγραψε πτώση κατά 1.750 αιτήσεις, στις 276.750 ανά εβδομάδα.

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τον Μάιο, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων θέσεων διαμορφώθηκε σε 173.000 έναντι 165.000 των εκτιμήσεων των αναλυτών και 166.000 τον Απρίλιο. Στον κλάδο της μεταποίησης ωστόσο, οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 3.000.

Κατά 12% αυξήθηκαν τον Μάιο, οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων στη Γερμανία, επιβεβαιώνοντας τις ανοδικές τάσεις του κλάδου στην Ευρώπη. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, ο αριθμός των ταξινομήσεων ανήλθε σε 286.931 οχήματα. Οι ταξινομήσεις της Volkswagen σημείωσαν οριακή μείωση κατά 0,6% με το μερίδιο αγορά να περιορίζεται στο 19% από 20% τον Απρίλιο.

Την εξαγορά της Vogue International, έναντι 3,3 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Johnson & Johnson, αλλάζοντας τον χάρτη στον κλάδο των προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δ’ τρίμηνο του 2016.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα