Ντράγκι: Πρώτα τα prior actions και μετά το waiver

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 15:32
UPD:16:43
REUTERS/LEONHARD FOEGER

«Εξετάσαμε σήμερα το ζήτημα, αλλά δεν είχαμε κάποια απόφαση» τόνισε ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, κατόπιν της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Για την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παρέπεμψε ο Μάριο Ντράγκι την απόφαση για την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα.

«Εξετάσαμε σήμερα το ζήτημα, αλλά δεν είχαμε κάποια απόφαση» τόνισε ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, κατόπιν της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Θα πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα οι προαπαιτούμενες δράσεις, προκειμένου να έχουμε απόφαση για το waiver» συνέχισε και αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, στην υλοποίηση του προγράμματος.

Χρειαζόμαστε πλήρη υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, έσπευσε να συμπληρώσει, παράλληλα.

Διευκρίνισε μάλιστα, ότι για την επαναφορά του waiver - δηλαδή για να γίνουν εκ νέου αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή φθηνής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες - θα πρέπει να υπάρξει και η σχετική εισήγηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)

Όχι στο Brexit

«Η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε.» τόνισε στη συνέχεια και κάλεσε τους Βρετανούς ψηφοφόρους να ταχθούν εναντίον του Brexit.

«Ε.Ε. και Βρετανία θα ωφεληθούν αμοιβαίως από την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.» σημείωσε παράλληλα.

Πάντως, κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, ενώ διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμη για κάθε αποτέλεσμα.  

Ανοιχτός σε νέα μείωση των επιτοκίων

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΤΡΆΠΕΖΑ

Τα επιτόκια θα παραμένουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα για αρκετά μεγάλο διάστημα, υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι και εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων νομισματικών μέτρων

«Τα νομισματικά μέτρα που έχουμε λάβει, έχουν οδηγήσει σε μείωση το κόστος πίστωσης στην Ευρωζώνη» ανέφερε και επανέλαβε ότι οι αγορές ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2017 ή για μεγαλύτερο διάστημα, εάν καταστεί αναγκαίο.

Ήπια άλλα σταθερή η ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η Ευρωζώνη συνεχίζει να ανακάμπτει, καθώς «ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι μέτριος, αλλά σταθερός». «Οι κίνδυνοι για την οικονομία έχουν εξισορροπηθεί χάρη στα νομισματικά μέτρα» πρόσθεσε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει ευάλωτη απέναντι σε μία σειρά προκλήσεων, όπως το Brexit και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ανακοίνωσε την αναβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης:

  • 2016: Στο 1,6% από 1,4% τον Μάρτιο
  • 2017: Στο 1,7% από 1,7% τον Μάρτιο
  • 2018: Στο 1,7% από 1,8% τον Μάρτιο

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • 2016: 0,2% από 0,1% τον Μάρτιο
  • 2017: 1,3% από 1,3% τον Μάρτιο
  • 2018: 1,6% από 1,6% τον Μάρτιο

«Τα νομισματικά μέτρα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τις συνθήκες δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών» πρόσθεσε ο Ντράγκι και κατέστησε σαφές, ότι εάν κριθεί αναγκαίο, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα.

Έκκληση για μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας κάλεσε στη συνέχεια, τις εθνικές κυβερνήσεις να προωθήσουν και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όπως διευκρίνισε, διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Απηύθυνε έκκληση μάλιστα, για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ιδίως στον κλάδο των υποδομών, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να τονωθεί η εγχώρια οικονομία.  

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα