AstraZeneca: Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. η νέα χρήση ταμοξιφαίνης

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 10:26

ΕΓΚΡΙΣΗ, για την κυκλοφορία του φαρμάκου, που χρησιμοποιείται από γυναίκες με εμμηνόπαυση και έχουν υποβληθεί σε επέμβαση για κάποια μορφή καρκίνου του μαστού, πήρε η τρίτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης, AstraZeneca Plc.

Περίπου το 75% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με εμμηνόπαυση αντιμετωπίστηκε με το σκεύασμα της εταιρείας, σύμφωνα με την σχετική της ανακοίνωση. Η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. σημαίνει, ότι περισσότερες γυναίκες θα μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν το φάρμακο, μετά από επέμβαση.

«Απεδείχθη προσφάτως ότι το φάρμακο προσφέρει σημαντικά τα πλεονεκτήματα της ταμοξιφαίνης (tamoxifen), του πρώτο ορμονικού σκευάσματος της εταιρείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και δίνει τη δυνατότητα στις ασθενείς να ζήσουν περισσότερο χωρίς τη νόσο», ανέφερε ο Rob Carpenter, παθολόγος στο νοσοκομείο St. Bartholomew στο Λονδίνο, σε δήλωσή του. «Ωστόσο μόνο τώρα με τις νέες ενδείξεις βλέπουμε ότι περισσότερες γυναίκες στην εμμηνόπαυση με καρκίνο του μαστού ευνοούνται από το φάρμακο αμέσως μετά την επέμβαση».

Η AstraZeneca βασίζει την ανάπτυξη των πωλήσεών της σε παλαιότερα σκευάσματα, μετά τις ανασχέσεις δύο φαρμάκων της πέρυσι, από τα οποία, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι η εταιρεία θα πραγματοποιήσει πωλήσεις ενός δισ. δολ. από το κάθε ένα. Η αρμόδια επιτροπή τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα την απαγόρευση της χρήσης ενός άλλου φαρμάκου της εταιρείας, κατά των θρομβόσεων, καθώς μελέτες έδειξαν, ότι, το σκεύασμα δεν παρατείνει τη ζωή των ασθενών.

Οι πωλήσεις του σκευάσματος, που περιέχει την ταμοξιφαίνη, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 56% το 2004, φθάνοντας στα 811 εκατ. δολ. ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα